Аварийността в индийските ВВС остава висока

13 прочитания
alt

33 бойни самолета и 10 вертолета са загубили при различни инциденти ВВС на Индия от началото на 2008 г. до днес. Това съобщи индийския министър на отбраната А К Антони в отговор на парламентарен въпрос и цитиран от индийския вестник Indian Express.

За оказания период са загубени 16 изтребителя МиГ-21, три Су-30, два Mirage 2000, един Jaguar и други типове бойни самолети, включително и десет вертолета, които не се споменават по отделни типове. При тези инциденти са загинали 26 военнослужещи, от които 13 летци и още шестима цивилни. Според министъра повечето инциденти са причинени от човешка грешка.

Все още са спрени от полети всички Mirage 2000, след като в края на февруари и началото на март бяха загубени два самолета в рамките на две седмици. По разследването на инцидента работи комисия, но тя все още няма заключение.

В Индия продължава кризата в първоначалното обучение на летците. През 2009 г., след серия инциденти, от полети бяха спрени витловите учебно-тренировъчни самолети HPT-32 Deepak. За техен заместник бе избран швейцарския PC-7 Mk.II, но близо година по-късно все още не е подписан окончателен договор. Индия иска да купи 75 самолета от производителя, а останалите 108 машини да бъдат сглобени по лиценз.  

Свързани теми

Предишна публикация
Русия поръча 30 Су-30СМ
Следваща публикация
Австралия заяви шести C-17
13 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню