Министър Ангелов: Насочваме се към изтребители втора ръка

2 прочитания
alt

„Причината (за това, че не е стартирал проектът за нов боен самолет – бел. Ред.) е, че не успяхме да получим 1,5% от Брутния вътрешен продукт през тази година. Имаме обаче вече определени предложения, които се считат за приемливи. Най-вероятно ще става въпрос за самолети втора употреба“, това обяви днес министъра на отбраната Аню Ангелов, след правителствено заседание в Кюстендил.

„Предварителната работа продължава да се върши. Има предложения, които се считат за приемливи и реалистични, и могат да бъдат реализирани в периода 2015-2018 г. Те могат да станат възможни, ако са достъпни за финансите на министерството на отбраната. Няма окончателно решение. Офертите съществуват и са на масата“, заяви още министър Ангелов. Според Ангелов проектът вероятно няма да бъде стартиран през тази година, но все още е възможно доставката на новите бойни самолети да стане факт около 2015 г.

В момента Министерство на отбраната е получило информация за доставка на употребявани F-16 block 25 от САЩ, като американското правителство вече предлага и стари машини (модели А/В модернизирани до стандарта MLU) от Холандия и Португалия. Италия е дала информация за употребявани Eurofighter, такава се чака и от германското правителство. За сега само Швеция и концерна Saab продължават да предлагат новопроизведени изтребители Gripen C/D, но може да се очаква, че и те ще предложат употрябвани машини в името на по-ниските оферти.

Свързани теми

Предишна публикация
Честват 70-тата годишнина на летище Долна Митрополия
Следваща публикация
ВВС се запознава с американската система за обучение
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню