Започна учението Lion Effort 2012

3 прочитания
alt

Започна голямото учение на страните въоръжени с Saab Gripen наречено Lion Effort 2012. То се провежда в Швеция между 28 март и 5 април и в него ще вземат участие представители на военновъздушните сили на Швеция, Южна Афркия, Унгария, Чехия и Тайланд.

Основната задача на учението е да сближи още повече потребителите на Gripen за да могат те по-лесно за обменят опит, не само по между си, но и с производителя.

Шведските ВВС ще участват със самолети и персонал. ВВС на Южна Африка специално са забавили доставката на последните си четири Gripen C/D за да могат те да вземат участие в учението със собствени самолети. Това е първото международно учение за южноафриканските ВВС с участието на Gripen.

ВВС на Чехия изпраща три Gripen от състава на 211 ескадрила базирана в Чеслав, както и три L-159. Една от основните задачи за чехите на учението ще е да квалифицират още двама пилоти за дозареждане във въздуха.

ВВС на Унгария участват с пет самолета, които преди учението извършваха бойни стрелби с ракети AIM-9 на шведския полигон Видзел. Тайланд ще участва само с наблюдатели, въпреки, че вече разполага с шест Gripen C/D. Страната е поръчала още шест машини, които ще бъдат доставени през 2013 г.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Продължава летателната подготовка в Безмер
Следваща публикация
Европейската военна авиационна индустрия запада
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню