Европейската военна авиационна индустрия запада

5 прочитания
alt

Европейската военна авиационна индистрия се намира в упадък и възможностите ѝ да създава бойни самолети от следващи поколение са застрашени. Това се казва в доклад на Европейската отбранителна агенция, цитирана от Flightglobal.

Работна група с наименованието Future Air Systems for Europe (FAS4Europe – Бъдещи въздушни апарати за Европа) е провела изследване, чийто резултати показват, че ситуацията за европейската военна авиационна индустрия  е изключително притеснителна, като в риск от закриване се намират важни индустриални възможности и технологични предприятия.

Според доклада, ако в най-скоро време не започне да се инвестира допълнително в европейската отбранителна индустрия и да се предприемат мерки за единна стратегия в областта, ситуацията скоро ще стане критична, а Европа просто няма да може да създава бойни самолети и вертолети от следващо поколение.

Според доклада, днешната военна авиационна индустрия на Европа все още е конкурентноспособна, но това се дължи на стари инвестиции. Ако не бъдат предприети допълнителни мерки за стимулиране на индустрията могат да се загубят важни способности, чието възстановяване ще бъде скъпо и продължително.

Докладът, който отбелязва възхода на страни като Бразилия, Индия, Южна Корея и Турция, отбелязва необходимостта от обща европейска стратегия, която да балансира между кратковремените прагматични решения и дългосорчните стратегии.

Групата препоръчва дългосрочна стратегия от три етапа, първия от които е между 2012 и 2017 г. с цел запазване и развиване на днешните възможности на европейската военна авиационна индустрия. В изготвянето на доклада са се включили водещи европейски компании, като BAE Systems, Dassault, EADS, Hellenic Aerospace Industry, Saab и Thales.  

Свързани теми

Предишна публикация
Започна учението Lion Effort 2012
Следваща публикация
Отбелязаха 70-тата годишнина на Долна Митрополия
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню