Германия ще предложи Eurofighter на „политическа цена”

17 прочитания

Красимир ГРОЗЕВ разговаря с Уве Тимке, директор на кампанията на Eurofighter за България относно последните развития в бъдещия изтребителен конкурс и най-новите предложения от германска страна.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 43 (март 2012 г.)     

–    Как върви програмата Eurofighter в момента? –    Тя се развива добре независимо дали говорим за техническо развитие на самолета, производство, доставка или реална експлоатация. Шест държави в момента го ползват и до момента няма нито една загубена машина заради технически отказ. До края на февруари са доставени около 320 изтребителя и общото пролетяно време е над 140 000 часа.

–    Какви сигнали получавате от българското Министерство на отбраната (МО) и въобще как виждате конкурса в момента? –    Комуникацията, която поддържаме с МО и ВВС относно евентуалната доставка на осем изтребителя Eurofighter, е обнадеждаваща. Обнадеждава ни и фактът, че МО отправи запитване до германското правителство относно доставката на употребявани самолети. Друг обнадеждаващ за нас факт е, че българо-германските отношения в момента са отлични, особено след визитата на вашия премиер Бойко Борисов в Германия и срещата му с канцлера Меркел.

–    Ще последват ли някакви конкретни ползи за България и бъдещия изтребителен конкурс от тези добри отношения? –    Да. Цените, които германското правителство ще предложи на България, ще са изключително изгодни, защото те са преценени най-вече на база приятелските ни отношения. Трябва да отбележа, че тези ползи няма да са само в изгодни цени за придобиване на Eurofighter, но са свързани и с германски инвестиции в пристанища, летища и подкрепа за влизане в Шенгенското пространство. В момента германското МО и правителството ни като цяло са доста заети, за да разширяват и подобряват отношенията ни. През 2012 г. ще има голямо официално германско правителствено посещение, което ще е посветено основно на подобряване на двустранните ни отношения в областта на отбраната, НАТО и Европейският съюз като цяло. Също така се планира и визита на делегация от българските ВВС, която ще посети бази на Луфтвафе, като се запознае с тяхното оборудване, методи за обучение и разбира се, модерните ни бойни самолети.

–    Все пак българският военен бюджет е ограничен и не позволява големи инвестиции в момента. Продължавате ли да работите върху продажбата на нови Eurofighter, или изцяло сте се съсредоточили върху предлагането на машини втора ръка? –    Ограничените военни бюджети са нещо, с което се сблъскваме по целия свят. EADS CASSIDIAN продължава да държи на нашата оферта за продажбата на осем нови изтребителя Eurofighter.  Но ако бюджетът ви продължи да бъде проблем, то опцията за предлагане на осем употребявани Eurofighter, които в момента служат в Луфтвафе, става все по-логична. Този вариант, при който доставяме осем употребявани изтребителя Eurofighter, ще бъде във формат междуправителствена сделка и е напълно подкрепена от индустрията в лицето на CASSIDIAN. При една такава сделка всички страни ще извлекат ползи, а българските ВВС ще получат модерен изтребител, който ще им служи още минимум 30 години. Освен това Луфтвафе и българските ВВС ще създадат едно партньорство между равностойни, чрез което ще си помагат при закупуването на резервни части, поддръжка, обучение на персонал, двустранни учения и други форми на обмяна на опит. Най-важното е обаче, че вариантът с покупката на употребявани изтребители ще е изгоден за България дори при още по-малък бюджет. Вашата авиационна индустрия също ще се възползва от една такава сделка, защото ще се създадат нови партньорства в производството и модернизацията. ТЕРЕМ например се очаква да стане център за поддръжка на реактивните двигатели на Eurofighter. Политическите отношения между нашите две страни също ще станат по-силни и интензивни, а това създава най-добрата база за бъдещ икономически подем и засилена търговия.

–    Да разбираме ли, че Германия ще предложи съвместна експлоатация на Eurofighter? Подобно нещо вече бе предложено неофициално от американското правителство, което насърчаваше балканските страни да се обединят в една група за експлоатацията на F-16. –    Германия планира да направи нещо сходно. Германското МО вече предлага съвместно обучение на български и германски пилоти за изтребители. Трябва да се отбележи, че Германия няма да дискриминира чуждите пилоти. Те ще получават абсолютно същото обучение, което получават и германските им пилоти с цел да има пълно уеднаквяване в обучението и квалификацията. Подобно нещо се планира и за инженерно-техническия състав. Доколкото знам, част от тези отношения са вече договорени и планирани за включване в двустранно споразумение между Луфтвафе и българските ВВС, което ще се подпише през това лято. Но като цяло ползите от такива отношения са очевидни, особено ако се експлоатират еднакъв тип самолети. А ако България се спре на германското предложение, то двете страни ще имат абсолютно еднакви самолети. Само знаците ще са различни. В кабините ще има пилоти с абсолютно идентични знания и умения, и двете страни ще имат равен достъп до доставката на резервни части и поддръжка, и двете страни ще са 100% съвместими при изпълнение на съвместни мисии. Да не забравяме, че Eurofighter може да покрие разстоянието между Граф Игнатиево до германската база в Ньоебург за по-малко от час. Въобще не може да се спори върху ползите от отличните българо-германски отношения. Покупката на Eurofighter ще стане основа на все по-близките ни отношения във всяка една възможна област, но най-вече в отбранителната политика.

–    Нека да поговорим за конкурентите Ви в България. Кой е най-сериозната заплаха за Вас и кой е най-добрият от тях? –    Трудно може да говорим за „добри” и „лоши” самолети. И F-16, и Gripen са доказали се модерни изтребители. Скорошните шведски експортни успехи и впечатляващият брой на произведените F-16 ясно показват техните качества. Но от техническа и оперативна гледна точка Eurofighter е най-модерният самолет от трите. Не е тайна за никого, че Eurofighter е по-скъпият от трите, тъй като нашите конкуренти вярват в експлоатацията на еднодвигателен изтребител. Двата двигателя обаче дават повече тяга, по-голяма скороподемност, по-добро ускорение, по-голям боен товар и като цяло дават превъзходство в боя. Тези ползи идват със своята цена, но ние вярваме, че българските експерти ще разберат много добре разликите между нашия продукт и този на конкуренцията и в крайна сметка ще изберат Eurofighter, тъй като той е единственият, който е 100% произведен в Европа!

–    Често говорите за ползите за българската индустрия, но при досегашните офсетни програми в рамките на различни военни сделки не са донесли абсолютно нищо съществено на българската индустрия. Ще промени ли тази тенденция Eurofighter? –    Офсет, трансфер на технологии, кооперации, трансфер на ноу-хау и инвестиции са сред основните акценти на програмата Eurofighter, която върви под надслова „Партньорство между равни”. Това важи не само за страните, които са част от потребителската група Eurofighter, но и за нашите външни индустриални партньори. В Австрия например имаме реализирани офсетни програми за 270% от стойността на сделката. Според разпоредбите на ЕС вече не може да бъде изискван офсет при сключване на сделки между две европейски страни. Въпреки това EADS и останалите партньори в програмата Eurofighter продължават да изпълняват компенсационни споразумения при сделките ни. Поради това ние планираме да инвестираме в българските летища и разширяването на черноморските пристанища, както и в други инфраструктурни проекти като например магистралите в България. От техническа гледна точка смятаме, че някои български компании като например ТЕРЕМ са чудесни партньори за извършване на ремонти, поддръжка и логистика, свързана с Eurofighter. България и Германия обменяха много усилена кореспондеция, в рамките на която са определени 64 български фирми, които имат потенциал за директно участие в програмата и реални ползи от избора на Eurofighter.

–    Ще бъде ли достатъчно техническото превъзходство на Eurofighter, за което говорите, да балансира по-евтините предложения като употребявани F-16 и нови Gripen? –    Този въпрос е труден за еднозначен отговор. Но ако България иска да има най-доброто на пазара, като получи реални ползи за нейната индустрия и да получи водеща роля в Европа, то отговорът е „Да”! Но не трябва просто да гледаме в цената за първоначално придобиване. Концепцията на Eurofighter е да се експлоатира по състояние, което значително снижава цената за експлоатация през целия жизнен цикъл на машината. Тези икономии при поддръжката са сериозна компенсация за малко по-високата цена за придобиване. Но ако погледнем цената за употребяваните самолети, ще видим, че разликата между Eurofighter и F-16 и Gripen е незначителна. Но тук има и съществена разлика с нашите конкуренти. Т.нар. „употребявани” Eurofighter имат само няколкостотин часа във въздуха и никой от тях не е по-стар от шест години. Така че ако България се спре на опцията за употребявани самолети, то тя ще получи едни почти чисто нови изтребители, което не може да се каже за конкуренцията ни. И пак подчертавам, тогава цената почти няма да е различна.

–    Наскоро стана ясно, че българското МО очаква подобрена оферта от страна на Германия. За какво точно става въпрос? –    Да, това е така. Министерството на отбраната на Германия в партньорство с EADS CASSIDIAN има намерение да даде отговор на запитването за информация от българска страна относно възможността за доставка на употребявани Eurofighter. Това не е просто подобрение на нашия предишен отговор за нови Eurofighter. Това е напълно нова оферта, която отчита политическите отношения между двете ни страни и традиционните съюзни взаимоотношения, близо вековното партньорство между Луфтвафе и българските въздушни сили и най-вече факта, че и двете страни са важни членки на ЕС. Тези отношения продължават да се развиват и днес с близките отношения и взаимното уважение между вашия президент и премиер и нашия канцлер. Отново подчертавам, че предложението за самолети „втора ръка” не се базира върху търговска калкулация на цената. Цената ще бъде „политическа” и това дава много надежди за двете ни страни.

alt

 

Свързани теми

Предишна публикация
АЕРО бр. 44 (април 2012)
Следваща публикация
Граф Игнатиево – реактивното начало
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню