Министър Ангелов: Най-вероятната причина за инцидента е пилотска грeшка

5 прочитания
alt

„Най-вероятната причина за аварията с МиГ-29 е грешка в експлоатацията на авиационната техника при излитане”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 2 май, пред журналисти в Централния военен клуб. По-рано през деня тази информация изтече неофициално в редица медии.

Tова се посочва в предварителния доклад на комисията, назначена да извърши проверка за причините за инцидента със самолет МиГ-29 от 26 април, при който изтребителят се разби, а двамата летци от авиобаза Граф Игнатиево катапултираха. Министърът поясни, че докладът на комисията е изготвен както на базата на показанията на самите летци, така и по данни от системата за обективен контрол, намерена след аварията.

„Вероятно кратковременно отвличане на вниманието е довело до действия, които не са в съответствие с експлоатацията на авиационната техника”, отбеляза още министър Ангелов и допълни „Грешките понякога се дължат на прекаления автоматизъм в действията.”

Министър Ангелов още веднъж отбеляза, че въпреки пилотската грешка летците заслужават признание, че са реагирали с голям професионализъм още при възникването на аварийната ситуация и са предприели всички необходими мерки и действия, така че да няма жертви и щети на земята.

Министър Ангелов припомни, че майор Дойчинов е изключително опитен пилот с над 800 налетени часове и 27 часа от началото на годината. Каква част от тези часове са инструкторска работа и каква за лична подготовка, обаче е въпрос без отговор. Той призна, че не се покриват всички стандарти на НАТО, но че се прави всичко възможно да се увеличат летателните часове и даде за пример заделянето на 5000 тона керосин през тази година за подготовката във ВВС.

Министърът на отбраната отказа да говори за наказания и подчерта, че в окончателния протокол ще залегнат препоръки, изводи и предписания, въз основа на които се вземат мерки, включително и промени в правилата на ВВС и инструкциите за експлоатация. Той обяви, че окончателният доклад на комисията ще бъде готов в срок до 20 дни, но няма да бъде оповестен, докато не приключи разследването на Военна прокуратура.

Състоянието на екипажите

Междувременно официалният сайт на ВВС съобщи, че състоянието на майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев, които се катапултираха на 26 април, е добро, Няма непосредствена опасност за здравето им, както и от трайни увреждания. От петък двамата пилоти са настанени във Военномедицинска академия – София. Направени са подробни изследвания със скенер и ядрено-магнитен резонанс, чрез които се установи наличието на травми в областта на гръбначния стълб, характерни при катапултиране. В момента и двамата са в клиниката по неврохиругия.

Майор Дойчинов ще бъде изписан за домашно лечение утре, 3 май. Капитан Методиев ще продължи болничното си лечение във ВМА до пълното му възстановяване. С пилотите и членовете на техните семейства работи психологът на Военновъздушните сили.

Свързани теми

Предишна публикация
Продължава учението „Тракийска звезда 2012”
Следваща публикация
Пожарът е тръгнал от подтелната бака
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню