Министър Ангелов: Няма да наказваме пилотите

5 прочитания
alt

„Няма да ги накажа дисциплинарно, друг е въпросът дали прокуратурата ще повдигне обвинение.”, категорично заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в предаването „Седмицата“ по Дарик радио, по повод евентуални наказания на екипажа на разбилия се МиГ-29УБ.

„Няма да ги накажа, защото от момента на тази грешка нататък всичките им действия говорят за висок професионализъм. За това, че те успяха да изведат самолета на безопасна височина, да го насочат към място, където без щети за инфраструктурата, сгради, хора на земята може да се разбие този самолет и след това навреме катапултираха. Това са действия, които спасиха човешки животи, а това е най-важното. Техника се купува, ако имаш средства“, каза още военният министър.

Пилотска грешка, а не техническа неизправност е довела до инцидента с МиГ-29 край село Голям чардак. Това още веднъж заяви министър Ангелов.

„Грешката е в някои действия в процеса на самото излитане, вследствие на отклоняване на вниманието за по-малко от секунда, вследствие на което се поражда пожарът в двигателите на самолета. Не мога да бъда по-точен, защото това го имам като предварителен доклад от комисията, която съм назначил да разследва инцидента. Предстои в близките дни да излезе окончателният протокол и там ще се каже по секунди действията на пилотите и кое действие какво е причинило“, добави министърът.

В момента във връзка с инцидента от 26 април, се водят две разследвания. Едно на военна прокуратура, което търси евентуална криминална отговорност в случилото се и друго на Министерството на отбраната (водено от Военна полиция и с участието на специалисти от ВВС), което трябва да определи точните причини за инцидента.

Свързани теми

Предишна публикация
Възстановяват полетите с МиГ-29 във вторник
Следваща публикация
Доставиха последния F-22
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню