Гръцка и израелска компания ще доставят безпилотни апарати за Сухопътни войски

892 прочитания

Гръцката Ucandrone PC и израелската Innocon Innovative Controllers спечелиха обществената поръчка за доставка на безпилотни летателни апарати за Сухопътни войски. Това се чете в решение на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, което бе публикувано на 25 август 2022 г.

Финалното класиране на кандидатите е извършено изцяло по критерии „най-ниска цена” сред компаниите, които да допуснати до провеждане на преговори. Техните оферти са отговаряли на всички технически и правни изисквания на българската страна. Преговорите са проведени на два етапа през април 2022 г.

Крайната оферта на Ucandrone PC, които печелят позицията за доставка на безпилотни системи от клас „Мини” е била малко над 6,7 млн. лева без ДДС. Предложението е над 300 000 лева по-евтино от това на класирания втори Innocon Innovative Controllers. Тази компания, обаче печели позицията за доставка на системи от клас „Малки” с крайна оферта от 8,941 млн. лева без ДДС. Офертата на вторият, обединение „Български безпилотни летателни системи“, в което влизат  компании „Телесис” ЕООД и „Контракс” АД, е едва 8000 лева по-скъпа.

След излизането на класирането и при липса на обжалвания, трябва да се премине към подписване на рамкови споразумения с победителите и сключване на конкретни договори за доставка на безпилотни системи.

MO стартира на 1 октомври 2021 г. процедурата за избор на изпълнители на обществена поръчка по две обособени позиции – за две безпилотни системи от клас „Малки” (с минимум три броя БЛА в система) и за 12 системи от клас „Мини” (отново с поне три апарата във всяка система). Кандидатите можеха да подават оферти за двете или само за една от обособените позиции. Това практически бе втори опит за изпълнение на поръчката. Първият опит бе прекратен през март 2020 г. след откриване на редица нередности в тръжната документация.

В предварителния подбор участваха осем компании за позицията от клас „Малки” и седем фирми за позицията от клас „Мини”. Документите за участие в предварителния подбор бяха подадени в началото на ноември миналата година. Всички тези компании са били поканени да дадат първоначални оферти. В началото на март оферти идва от шест компании за клас „Мини” и четири за клас „Малки”. До преговори са допуснати съответно пет и четири участници.

От публикуваната от МО документация не става ясно с какви модели печелят двете фирми. На сайта на гръцката компания Ucandrone PC е посочен модела Phoreas, който се вписва в българските изисквания. При израелците от Innocon вероятно се касае за модела им MiniFalcon I (на снимката горе).

Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.

Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.

Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.

Системите от клас „Мини” също трябва да могат да се използват за тактическо въздушно разузнаване в интерес на Сухопътни войски. Сензорите ще се състоят от електро-оптична и инфрачервена камера с оптично приближение от поне осем пъти.

Апаратите към системата ще се задвижват с електрически двигател. Максималната им разпереност е 3 m, a излетната им маса трябва да е до 8 kg. Апаратите от системата трябва да могат да предават картина на минимум 20 km, когато летят автоматично и на минимум 10 km, когато се управляват от земята.

Свързани теми

Предишна публикация
Авария при безпилотен старт на New Shepard
Следваща публикация
Вертолети на ВВС помагат за справяне с последствията от наводненията в Карловско
892 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Меню