Изчезна Суперджет 100

3 прочитания
alt

Прототип на руския регионален пътнически самолет Сухой Суперджет 100 изчезна по време на демонстрационен полет в Индонезия. По предварителни данни на борда са се намирали 44 човека, включително екипажът.

Суперджет 100 със сериен номер 95005 е бил част от азиатско турне за промотиране на новия самолет. На борда на машината са се намирали 44 човека, от които осем руснаци (четирима от тях част от екипажа) и 36 души чужденци, за които се предполага, че са индонезийци.

Самолетът изчезва от радарите на индонезийското ръководство на въздушното движение около 14,12 часа местно време, около 21 минути след излитането от летището на индонезийската столица Джакарта. Това е бил втория демонстрационен полет на самолета за деня. Първият е преминал без забележки.

Контактът със самолета е загубен в района на планината Салак, чийто върхове се издигат до височина от 2100 метра. Според някои сведения, самолетът е летял на височина от около 3000 метра, но малко преди да изчезне е поискал разрешение за снижаване.

Малко след изчезването е започнала операция по търсене и спасяване с вертолети, но до падането на мрака не са били открити останки от изчезналия Суперджет 100. Според някои данни в района на изчезването е имало буря.

Суперджет 100 със сериен номер 95005 е четвъртият и последен прототип на самолета, който прави първия си полет на 4 февруари 2010 г. До момента в летателна експлоатация са въведени осем Суперджет 100, седем за руската авиокомпания Аерофлот и един за арменската Armavia

Свързани теми

Предишна публикация
Откриха останките на разбилия се Суперджет 100
Следваща публикация
Etihad намалява поръчката си за A350-1000
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню