Великобритания се връща към F-35B

3 прочитания
alt

Великобритания се връща към вариантът на F-35 с вертикално кацане и скъсено излитане. Британското правителство обяви решението си днес. Така страната отново се ориентира към F-35B, а не към излитащия с катапулт F-35C, както бе обявено през есента на 2010 г., за нов палубен боен самолет.

Причината за това решение е необходимостта от скъпо преустрояване на вече строящите се два самолетоносача от клас Queen Elizabeth. По предварителни оценки преустрояването само на един от двата кораба ще струва 2 млрд. паунда и ще забави проекта с три години до 2023 г. Това е свързано най-вече със скъпата интеграция на електромагнитни катапулти на борда на кораба.

Така е оценено, че предварително изчислените икономии от преминаването към по-простия, но по-мощен вариант C ще бъдат изгубени. Това и налага страната да се върне към F-35B, каквито бяха и плановете до есента на 2010 г.

Великобритания вече има един изпитателен F-35B, като скоро към изпитанията ще се присъедини и втора британска машина. Третата ще бъде факт през 2014 г. Едва през 2015 г. ще бъде взето решение колко F-35B да бъдат поръчани. Очаква се първите палубни изпитания на новите британски самолетоносачи да започнат през 2018 г., а достигане на начално ниво на бойна готовност е планирано за 2020 г.

До момента Великобритания е вложила в проекта JSF около 1,8 млрд. паунда.  

Свързани теми

Предишна публикация
Индия взима PC-7
Следваща публикация
ВВС на САЩ са близо до разрешаване на мистерията с F-22
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню