Австралия избра C-27J

0 прочитания
alt

Кралските австралийски ВВС избраха Alenia C-27J Spartan за нов тактически транспортен самолет. Сделката ще бъде на стойност от около $1,4 млрд. и е за общо 10 машини.

Продажбата ще се осъществи по механизма за чуждестранни военни продажби (FMS) на правителството на САЩ. По този начин Австралия всъщност купува самолетите от САЩ, които играят роля на посредник, а главен под изпълнител ще е американската компания L-3 Communications (те сглобяваха C-27J за американската армия).

Според австралийското министерство на отбраната изборът е направен на база по-високите летателни характеристики (далечина на полет, скорост, полезен товар, необходима ПИК) на фона на основния конкурент Airbus Military C-295. Освен това между C-27J и експлоатирания в момента от Aвстралия C-130J Super Hercules има редица еднакви системи и агрегати (двигатели, авионика, система за товарене), което позволява намаляване цената на експлоатацията.  Не е за пренебрегване и факта, че C-27J може да бъде експлоатиран от над 1900 летателни площадки в Австралия, като C-130J има достъп до само 500 от тях.

C-27J Spartan замества на австралийска служба ветерана de Havilland Canada DHC-4 Caribou, който бе свален от въоръжение през 2009 г. Първият Spartan ще бъде доставен през 2015 г., а достигането до първоначално ниво на бойна готовност се планира за следващата година. Австралия става деветия клиент на C-27J Spartan, след Италия, Гърция, България, САЩ, Румъния, Литва, Мароко и Мексико.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови ограничения за F-22
Следваща публикация
Индия взима PC-7
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню