Нови ограничения за F-22

4 прочитания
alt

Секретарят по отбраната на САЩ Леон Панета нареди на ВВС да вземат нови мерки за ограничаване на рисковете при полет с изтребителя F-22 Raptor. На изтребителите ще е забранено да летят на голямо отдалечение от базите си за да могат да кацнат бързо, в случай че екипажът им изпита симптоми на хипоксия (кислороден глад).

За сега не е ясно до кога ще продължи тази заповед. Вече повече от година не може да се определи какво причинява симптомите на хипоксия, които се проявяват при пилотите на F-22. ВВС на САЩ са ограничили вероятните причини за това до две – не достатъчно качествен кислороден поток към пилота или токсин. За сега не е напълно изключена като причина и декомпресията.

През 2011 г. бяха напълно спрени полетите с F-22 за четири месеца, но те бяха подновени без да бъде разкрита причината за 14 случая на хипоксидни симптоми от 2008 до 2011 г. След възстановяването на полетите през септември 2011 г. последваха нови дозина случаи.

В последните месеци все повече пилоти отказват да летят на F-22, като двама от тях дори се появиха в предаването „60 минути” по CBS и разказаха за симптомите си, без това да е оторизирано от преките им началници.

Заповедта на Панета важи за всички ескадрили, без 7-ма, която в момента е разположена в Обединените арабски емирства.

Освен това Панета разпореди да се усили работата по поставянето на резервна автоматична кислородна система на F-22. Нейните тестове трябва да приключат през ноември, а инсталацията да започне през декември със скорост от 10 изтребителя месечно. ВВС на САЩ в момента разполага с 185 самолета от този тип.  

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ нямат интерес към F-35B
Следваща публикация
Австралия избра C-27J
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню