Министър Ангелов: Конкурсът за изтребителя може да започне и преди изборите

3 прочитания
alt

Конкурсът за доставка на нов многоцелев изтребител може да започне и преди изборите през лятото на 2013 г. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти по време на отбранителната изложба „Хемус 2012”, която се откри днес, 30 май, в Пловдив.

Министър Ангелов заяви пред журналисти, че инвестиционният проект за покупката на нов изтребител трябва да бъде готов до края на лятото, след което той може да бъде представен на Министерски съвет за одобрение. Ангелов отново заяви, че пращането на проекта трябва да стане в рамките на пет години. Въпреки, че вече на няколко пъти Ангелов е казвал, че страната се насочва към покупката на употребявани изтребители, този път той не отхвърли възможността за покупката на новопроизведени машини. Министърът още отбеляза, че бъдещият конкурс ще бъде проведен в съответствие с всички изисквания на Европейския съюз.

След предоставянето на инвестиционния проект за покупка на нов изтребител в Министерски съвет министърът на отбраната начерта няколко сценария. Според него е възможно Министерски съвет да отхвърли проекта, а ако го одобри, то на него остава изборът дали инвестиционния план да бъде даден на Народното събрание за гласуване. Ангелов отбеляза, че е възможно проектът да бъде задвижен и от това правителство или да бъде оставен за следващото. Според министъра вторият вариант е по-добър.

Аню Ангелов също спомена, че ВВС има нужда от безпилотни летателни апарати за разузнаване и това е актуален проект, по който може да има раздвижване в скоро време. Ангелов спомена, че в България се произвеждат подобни апарати, които са достатъчно добри за целта, като дори и спомена фирмата – пловдивската компания „Телесис”.  

Свързани теми

Предишна публикация
Парашутни скокове в Крумово
Следваща публикация
Нови подготовени пилоти
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню