Норвегия окончателно поръча F-35

4 прочитания
alt

Правителството на Норвегия окончателно затвърди избора си за покупката на многоцелевите изтребители от пето поколение F-35A JSF. Решението е взето, след като САЩ са потвърдили ангажиментите си за развитие на норвежката аерокосмическа индустрия.

В рамките на сделката ще бъдат закупени 52 самолета на обща стойност от около $10 млрд., което е най-голямата военна сделка в норвежката история. В замяна САЩ са поели ангажимента да интегрират в самолета разработваната от Kongsberg ракета Joint Strike Missile (JSM). Норвежците се надяват, че ракетата, което може да се поставя във вътрешните оръжейни отсеци на JSF, ще реализира експорт за поне $3 млрд. сред бъдещите оператори на F-35.

На първо време Норвегия поръчва четири самолета, като те ще се базират в САЩ и ще се използват в съвместен тренировъчен и учебен център за типа. Останалите 48 изтребителя ще се базират в Норвегия, в две авиобази – основна, в централната част на страната и спомагателна в северната.

Окончателното решение за покупката на F-35 идва на фона на новината, че Норвегия повишава военните си разходи със 7% до 2016 г. за сметка на участието си в Афганистан.

Норвегия избра F-35 в края на 2008 г. вместо предлаганият Gripen NG.  

Свързани теми

Предишна публикация
Продължава учението „Тракийска пролет 2012”
Следваща публикация
Показаха MQ-4C
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню