Кацна вторият X-37B

3 прочитания
alt

След повече от една година на орбита във военновъздушната база Ванденбърг се приземи експерименталния космически апарат за многократна употреба Boeing X-37B. Кацането е осъществено на напълно автоматичен режим.

Вторият построен апарат X-37B, OTV-2, бе изведен на орбита на 5 март 2011 г. и се приземи на 16 юни 2012 г., като престоят му на орбита е от 469 дни. Първоначално бе съобщено, че апаратът ще престои на орбита 270 дни, но този срок бе многократно удължаван.

X-37B е експериментална секретна програма на ВВС на САЩ. В нейните рамки се разработва малък апарат, който може да маневрира автономно на орбита, има товарен отсек с класифициран полезен товар, може да остава дълго време в космоса и да се завръща напълно автономно на земята.

Разработката на експерименталната совалка X-37, създавана от Boeing, датира от началото на века. Първоначално проекта се финансира от NASA, но по-късно е прехвърлен изцяло към ВВС. Х-37В е сравнително малък апарат с дължина 9 m и размах на крилото от 4,5 m. Излетната маса е малко под 5 тона. 

В момента за нов старт се приготвя първият построен X-37B, чийто първи полет в космоса се осъществи през април – декември 2010 г. Новият старт се очаква през октомври.

 

X-37B веднага след приземяването (сн. ВВС на САЩ)

Свързани теми

Предишна публикация
Българската космонавтика преди четвърт век – Част I
Следваща публикация
Нов старт на X-37B
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню