Швеция продължава поддръжката и развитието на Gripen

6 прочитания
alt

Saab получи четири поръчки от шведската Агенция за военно имущество FMV, свързани с развитието и поддръжката на изтребителя JAS-39 Gripen до 2016 г. Първоначалните поръчки са на стойност €410 млн. с опция за още €228 млн. до декември 2016 г.

Споразумението е от няколко части – логистични решения, поддръжка и резервни части, както и финансиране на следващото малко обновяване на шведсите Gripen до стандарта MS-20, както и финансиране за проучванията свързани с бъдещото развитие на самолета в рамките на програмата Gripen NG.

Логистична поддръжка, включва осигуряване от Saab на летателни часове на системите и подсистемите на Gripen. Дейностите, включени в договора, са например доставка на резервни части за шведските въоръжени сили, поддръжка на авиационни системи, техническа поддръжка и предоставяне на логистични решения за Gripen в Чехия, Унгария и Тайланд. Компанията Saab е имала няколко различни споразумения за поддръжка на Gripen и сега всичките ще бъдат заменени от настоящия дългосрочен договор.

В същото време стана ясно, че Швеция може да даде под наем изтребители Gripen C/D на Швейцария, докато алпийската конфедерация чака доставката на своите 22 броя Gripen E/F. Това обяви швейцарският министър на отбранате Ули Маурер след поредния кръг преговори за доставката на Gripen. Планът включвал предоставянето на 10 Gripen C/D, което ще позволи скорошно пенсиониране на използваните сега F-5E/F и ще улесни прехода към по-модерните Gripen E/F, които трябва да се доставят към 2018 – 2020 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
Оман е близо до покупката на Eurofighter
Следваща публикация
МО пусна за продажба шест Су-25
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню