Авиацията е задействана срещу пожара във Витоша

0 прочитания
alt

Вертолети на МВР и ВВС са задействани в борба с пожара, който избухна днес следобед в резервата „Бистришко бранище” в планината Витоша. Машините ще се използват за наблюдение от въздуха и пожарогасене.

Вертолет AW109 от състава на Гранична полиция вече е извършил оглед на пожара от въздуха и е установено, че в момента горят 40 – 50 декара. Това съобщава главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), цитира от агенция „Фокус”.

Вече са задействани два вертолета Ми-17 от състава на ВВС оборудвани със система за гасене на пожари на външно окачване „бамби бакет”, каза още главен комисар Николов.

Към 17,00 часа машините вече са пристигнали на летище София и се подготвят за пожарогасене. Вода ще се зарежда от езерото Панчерево.  Освен за гасене е вероятно машините да се използват и за превоз на хора и товари, тъй като пожарът е в труднодостъпен високопланински район. Гасенето също ще бъде трудна задача, дори и за вертолетите, защото надморската височина на резервата е между 1400 и 2100 метра.

Свързани теми

Предишна публикация
Вертолети на ВВС гасят Витоша
Следваща публикация
ВВС и МВР в учение на Дунав
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню