Вертолети на ВВС гасят Витоша (обобщение)

2 прочитания
alt

Два вертолета Ми-17 от състава на ВВС се включиха в гасенето на възникналия днес пожар във Витоша. Машините прелетяха от Крумово в София в късния следобед и веднага се включиха в потушаването на огненото бедствие. До спускането на нощта са извършени общо 32 захода към пожара.

Двата вертолета, бордове 419 и 421, са излетели от Крумово около 16,30 часа и към 17,00 часа вече са в София, където им е монтирано оборудване за гасене на пожар (сгъваема кофа „бамби бакет” с вместимост 3 тона). Веднага след това двете машини се включват в гасенето на пожара в района на резерват „Бистришко бранище“.

Вода се черпи от Панчеревското езеро, а на две вълни, с прекъсване за зареждане с керосин, са направени общо 32 захода по пожара, като върху него е хвърлена около 96 тона вода. Гасенето приключва около 20,40 часа поради падането на нощта. Двете машини остават да се базират в София.

Пожарът все още не е овладян и неговото гасене продължава и утре. Двата вертолета Ми-17 се очаква да излетят веднага след разсъмване (след 07,00 часа). В днешните задачи командири на екипажите са били бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, а втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов.

По-рано днес мястото на пожара бе огледано от въздуха от вертолет AW109 Power (борд 515) на Гранична полиция, който разполага с мощна обзорна инфрачервена система. 

 

alt 

alt 

Снимки:  Васил Методиев  – http://bistrica-bg.com/

Свързани теми

Предишна публикация
Продължава участието на Ми-17 в гасенето на Витоша
Следваща публикация
Вертолети на ВВС гасят Витоша
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню