Три вертолета гасят Витоша

0 прочитания
alt

Три вертолета се включиха в днешната акция в борба с големия горски пожар във витоша. Две от машините са Ми-17 от състава на ВВС (бордове 417 и 421), а третата е Ми-8П на българския оператор „Хели ер” (LZ-CAY).

Пожарът в местността „Бистришкo бранище” почти бе потушен вчера следобед, но отново се разгоря от силния вятър, а площта му се е разраснала малко през тази нощ. Очаква се трите вертолета да гасят през целия ден с паузи за дозареждане с гориво и почивка. Военните Ми-17 дозареждат на летище София, а цивилният Ми-8 се базира на стадиона в село Кокаляне. И трите вертолета черпят вода от Панчерервското езеро.

През вчерашният ден двата военни Ми-17 хвърлиха около 216 тона вода, но трябваше да се приберат в Крумово за регламентераната почивка на екипажите в следобеда, а цивилният Ми-8П се включи в гасенето на пожара късно привечер към 19,00 часа.

Министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов каза, че има предложения за чуждестранна помощ, включително и за специализиран противопожарен самолет с капацитет 12 тона вода. Решение за изискване на помощ от вън за сега няма.  

Свързани теми

Предишна публикация
Израел праща противопожарен AT-802
Следваща публикация
Продължава гасенето с вертолети на пожара във Витоша
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню