Трети ден авиацията се бори срещу пожара във Витоша

0 прочитания
alt

Трети ден три вертолета изливат стотици тонове вода върху пожара, който се вихри в района на резервата „Бистришко бранище”. Малко над осем часа продължиха усилията на два вертолета Ми-17 на ВВС и една машина Ми-8 на „Хели ер”.

По 8 часа и 10 минути нальот са навъртели всеки от двата военни Ми-17, които за трети пореден ден се включиха в акцията. Днес за пожарогасене бяха задействани бордове 417 и 421, а командири на екипажите са били бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов, втори пилоти майорите Йордан Йорданов и Филип Ангелов. Всеки от двата вертолета е направил по 41 захода по пожара, хвърляйки по около 3 тона вода на заход или общо 246 тона вода за двата вертолета днес. Вертолетите, които пристигнаха сутринта от Крумово се прибраха пак там рано привечер. Дозареждането с гориво и техническата поддръжка се извършва в авиобаза Враждебна на летище София.

За втори ден в акцията се включва и цивилен вертолет Ми-8П (LZ-CAY) на авиационния оператор „Хели ер”. Машината оперираше от изнесена площадка на стадиона на село Кокаляне, като днес навъртя около осем часа налот и извърши близо 40 захода по пожара. При всеки заход се хвърлят 1,5 тона вода. Пилоти в машината на „Хели ер” са Васил Вилков и Ангело Димитров, а борден техник Константин Димитров.

За съжаление въпреки хвърлените малко над 300 тона вода от трите вертолета и усилията на стотици пожарникари, военни, горски служители и цивилни доброволци пожарът достигна площ от около 150 декара днес около обед и след това 250 декара привечер. Пожарът е бил разузнат от въздуха днес около обед от вертолет AW109 (борд 515) на Гранична полиция.

Днес следобед примиерът Борисов обяви, че Израел ще изпрати специализиран противопожарен самолет AT-802F Fire Boss, като по-късно външно министерство обяви, че самолетите ще са два и вече са излетели, като се очаква да пристигнат в ранните часове на 4 юли. Без да се дават допълнителни обяснения, обаче привечер МВР съобщи, че България е отказала външната помощ и ще се справя със задачата сама.

Гасенето от въздуха с два вертолета Ми-17 и един Ми-8 ще продължи и утре от рано сутринта.

Галерия със снимки от гасенето (цък)

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Златев: Ефектът от вертолетите е много голям
Следваща публикация
Израел праща противопожарен AT-802
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню