Въздушна обиколка на България и авиошоу на летище Лесново

0 прочитания
alt

С въздушна обиколка на България и авиошоу на летището Лесново край София ще се отбележи 100-годишнината от първия полет на самолет управляван от българин на страната. Това съобщиха организаторите от инициативния комитет на пресконференция провела се днес.

Обиколката

Въздушната обиколка на България ще стартира на 24 август (петък) от летище София. Излитането на част от участниците ще стане в 09,00 часа, а преди това ще има кратък демонстрационен полет на Свилен Иванов с неговия Pitts S-2B (LZ-AIR) и прелитане на Ми-17 от състава на ВВС с окачен български флаг. В обиколката ще вземат участие около 20 летателни апарата, като целта е да се прелети над всички български летища и места свързани с историята на авиацията у нас.

Първият етап на обиколката ще се проведе по маршрута София – Карлово – Пловдив. От Пловдив самолетите се разделят на две групи. Едната ще лети по маршрут Стара Загора – Безмер, а другата над Хасково и Свиленград. Двете групи ще кацнат за зареждане на летище Приморско. След това – прелитайки над Варна, Бургас, Балчик и Шумен, те ще кацнат на летище Горна Оряховица за пренощуване.

По  време на третия етап, който ще стартира сутринта на 25 август (събота) участниците  отново ще се разделят на две групи. Едната ще лети по маршрут Горна  Оряховица – Плевен – Монтана  – Божурище – Лесново, а другата – по маршрут Горна Оряховица – Ловеч – Лесново. В този етап от летище Долна Митрополия ще се включи и турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M.

Първата въздушна обиколка на България е направена между 2 и 12 август 1926 г. с произведени в авиационната работилница в Божурище четири самолета ДАР “Узунов 1″. Машините са управлявани от общо деветима български авиатори.

Шоуто

За 25 и 26 август се планира провеждането на авиошоу на летище Лесново, край София. В събота шоуто ще стартира в 14,00 часа с прелитане и на PC-9M от състава на ВВС. По програма шоуто ще продължи до 18,00 часа и ще включва състезание на мотопарапланери, демонстрации на леки самолети и вертолети, състезание по въздушна акробатика, парашутни скокове и демонстрация на радиоуправляеми модели.

Състезанието по въздушна акробатика ще се състои на два етапа. В първия се включва прецизен висш пилотаж срещу часовника в рамките на арената (хелиеви балони) с поредица от известни акробатични маневри под зоркото око на четирима съдии и номинира фронтовата линия публика. Във втория етап се планира свободен висш пилотаж в рамките на пет минути. В състезанието ще вземат участие Свилен Иванов от България, Томо Полжанец от Словения с Giles G-202, Андрю Бикмор от Великобритания с Sbach 342 и Бранимир Амбрекович от Хърватско с Extra 300.

Очаква се и румънската група за висш пилотаж Hawks of Romania летящи на пет Extra 300L. Планира се и демонстрация на AgustaWestland AW109 Power от състава на Авиоотряд 28, както и полети на леки самолети и вертолети. На земята ще има показ на авиационна техника.

В неделя програмата ще е идентична, но изместена от 12,00 до 16,00 часа.

Цената на билета е 10 лв. при предварителна покупка от системата на Ticketpro (www.ticketpro.bg) или 12 лева на място. Деца между 7 и 16 години са с билети от 5 лева, а за деца под 7 години входът е безплатен.  

Свързани теми

Предишна публикация
Тържествата на ВВС по случай 100-годишнината им
Следваща публикация
ВВС отново гасят пожари
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню