Министър Ангелов: Подписваме за новия изтребител в началото на 2013 г.

1 прочитания
alt

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви, че ако всичко върви по план в самото начало на 2013 г.  може да се подпише договор за доставката на нов боен самолет за ВВС. Това заяви той днес по време на среща с журналисти в Рибарица и оправда покупката с пенсионирането на Су-25 и МиГ-21.

Министър Ангелов даде и приблизителен график, който трябва да следва програмата за покупка на нов тип боен самолет. На 29 октомври проектът ще бъде обсъден на Съвета по отбрана и веднага след това ще бъде внесен за междуведомествено съгласуване в Министерски съвет. Щом това приключи в началото на ноември трябва да излезе протоколно решение на Министерски съвет, което ще даде право на Министерството на отбраната да преговаря директно със страни, които имат излишни употребявани самолети. Самите преговори трябва да се състоят в края на ноември и през декември 2012 г. След края на въпросните преговори добитата информация ще бъде използвана за избор на най-подходящ кандидат. При наличието на такъв избор, той ще бъде даден за одобрение на Народното събрание чрез Министерски съвет през януари 2013 г. Веднага след това е възможно да се подпише договор за покупка, но Ангелов си остави вратичка, казвайки, че целия проект може да бъде отхвърлен от Министерски съвет и Народното събрание.

Според министър Ангелов в момента има различни варианти, които основно се въртят около самолети втора ръка. Ангелов посочи, че през ноември и декември ще бъде много време зад граница за тези преговори, като обясни и че с Холандия, Португалия и САЩ (всички те за употребявани F-16) има свършена не малко предварителна работа. Със страни като Норвегия и Белгия ще се водят тепърва разговори (също F-16). Имало и предложения за употребявани Eurofighter от Италия. Единственият вариант за покупка на нов самолет е шведския Gripen, с който се водели отделни разговори. Министърът отхвърли възможността за покупка на нови Eurofighter или F-16, тъй като според него те били на висока цена.

Военният министър увери, че след края на сравнителния анализ между различните опции неговите резултати ще бъдат направени публично достояние, но в момента той няма да дава междинни резултати от анализите на ВВС и МО, като оправда това решение с желанието на процесите да не се влияе отвън. Министър Ангелов посочи, че основно изборът ще се води от съпоставяне на качества с тяхната цена, поддръжка и въоръжение. На тази база ще се направи оценка за необходимото и възможното. Министърът призна, че в оценката ще има известна тежест това дали някоя от съседните страни експлоатират подобен самолет.  Като бюджет на тази сделка, той определи сумата от $400 млн. (600 млн. лева) като пределна, а разчета за изплащане на сумата е шест – девет години и изплащането ще става само от бюджета на МО.

Министърът на отбраната призна за наличието на писмо от Европейската комисия, в което се обръща внимание на спазването на директивите за Съюза за провеждане на конкурсни процедури при подобни сделки. Ангелов посочи, че на това писмо има отговор, в който се посочва, че България има право да сключва междуправителствени сделки без обявяване на търг и увери присъстващите, че ще бъдат спазени всички законови изисквания.  

Свързани теми

Предишна публикация
Зимното разписание на летище Варна
Следваща публикация
Парашутни скокове от Panther на ВМС
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню