БСП: Правителството да прекрати проекта за нов изтребител

0 прочитания
alt

„Настояваме правителството да спре процедурата за закупуване и доставка на многоцелеви изтребители на стойност близо 600 млн. лева.”, – това каза народният представител от Ангел Найденов на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде агенция „Фокус”.

„Настояваме правителството да спре процедурата и да не обвързва със свое решение следващи правителства и парламентарни мнозинства. Решението следва да бъде в началото на мандата.”, – добави Ангел Найденов.

Проектът е неприемлив, според Найденов, по три причини – покупката ще стане без конкурс, купува се употребяван изтребител и харчене на пари в условия на криза.

„Четвърта година Министерство на отбраната поддържа разходи за отбрана под 1,5 %. Не се реализират нито цели, нито проекти. Във време, когато това ръководство на Министерство на отбраната не осигурява необходимите средства за реализация на други проекти, които са преди доставката на многоцелеви изтребители, не се осигуряват средства за ремонт на съществуващата бойна техника, дискриминират военнослужещите, имаме всички основания да кажем да се спре този проект”, каза още Найденов.

В края на октомври министъра на отбраната Аню Ангелов обяви, че към средата на ноември Министерски съвет ще му гласува мандат за водене на преговори за покупката на употребявани изтребители, като той предвиди, че преговорите и процедурата по избор могат да приключат към януари 2013 г. Около обсъждането на бюджета за 2013 г., обаче стана ясно, че според бюджетните прогнози на МС военният бюджет да достигне 1,5% от БВП нито през 2013, нито в следващите две години.

В началото на ноември на страниците на официоза „Българска армия” депутатът Владимир Тошев, член на Комисия по външна политика и отбрана, призна че за поредна година няма да може да се продължи с модернизацията на въоръжените сили и в частност ВВС.

Утре, 14 ноември, предстои поредно заседание на Министерски съвет, но в предварително огласената програма отново липсва точка засягаща покупката на нов боен самолет. За сега не е ясно дали това са индикации, че проектът, който през септември и октомври неочаквано набра скорост, няма отново да остане на заден план.  

Свързани теми

Предишна публикация
Летище София отбелязва ръст за октомври
Следваща публикация
Морските летища продължават да инвестират
0 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню