Чехия върви към изтребителен конкурс

4 прочитания
alt

Чешкото министерство на отбраната е започнало да прави постъпки за обявяване на конкурс за доставки на нови бойни самолети, които да заменят шведските Saab Gripen след 2014 г. Това съобщава Jane’s позовавайки се на изказване на чешкия военен министър Александър Вонда.

Вече няколко месеца Чехия и Швеция водят интензивни преговори за евентуалното удължаване на лизинговия договор за 14 изтребителя Gripen C/D, които в момента са гръбнака на чешките ВВС.  През лятото чехите заплашиха, че ще пуснат конкурс за доставка на нови самолети, ако шведското правителство не даде работеща схема. През септември Швеция предложи сериозна отстъпка в цената за лизинга при сключване на нов 10 годишен договор, но Чехия не бе доволна и от тези условия. Jane’s твърди, че чешкото правителство е дало срок до края на ноември за финализиране на преговорите с шведите и ако това не стане, то ще бъде пуснат конкурс за доставка на нови изтребители.

Чехия иска с евентуалния конкурс да се занимава агенцията за материално осигуряване на НАТО – NAMSA, тъй като това ще осигури максимална прозрачност и намалява шансовете процедурата да бъде проточвана от ненужни жалби и съдебни спорове.

Според източниците на Jane’s чешкият ход се явява последен инструмент за натиск срещу Швеция и Saab за издействане на максимално изгодни условия за продължаване на лизинга на 14-те Gripen, чийто лизинг изтича през декември 2014 г. Преговорите стават на фона на продължаващите съкращения на чешкия военен бюджет.  

Свързани теми

Предишна публикация
J-21 изтребител за износ?
Следваща публикация
Саудитска арабия поръчва C-130J
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню