Израел е ударил 1300 цели в Газа

1 прочитания
alt

Израелските сили за самоотбрана са ударили над 1300 цели в Ивицата Газа от 14 ноември насамо, когато бе стартирана операция „Стълб на отбраната”. В същото време силите на Хамас са изстреляли по цели в Израел около 1000 неуправляеми ракети.

Ескалацията на напрежение между Израел и групировката Хамас, която контролира Ивицата Газа започна на 14 ноември, когато израелски ракетен удар уби Ахмед ал-Джабари, командващ военните операции на Хамас. Ударът нанесен от израелски щурмови вертолет AH-64 завари ал-Джабари в колата му, докато се движеше из улиците на Газа Сити.

От изстреляните около 1000 ракети от Ивицата Газа 546 са достигнали израелската територия, като са причинили смъртта на трима цивилни израелци. 302 ракети са прехванати и унищожени от зенитната система Iron Dome, а останалите ракети са загубени по време на полет, като поне 100 от тях са паднали на територията на Газа.

Зенитната система Iron Dome бе приета на въоръжение през 2011 г. и в момента пет такива батареи охраняват израелското въздушно пространство. Iron Dome е създадена от израелската компания Rafael и е предназначена да се бори с неуправляеми ракети с малък обсег, артилерийски и минометни снаряди. За момента системата демонстрира 90% ефективност.

Израелските ВВС участват в операцията с многоцелеви изтребители F-16 и F-15, които нанасят високоточни удари срещу лидери на Хамас, ракетни площадки, тунели, през които се вкарва контрабанда от Египет, комуникационна инфраструктура и тренировъчни бази. До момента при израелските въздушни удари са загинали около 60 бойци на Хамас и около 50 цивилни палестинци. Над Ивицата Газа се извършва постоянно наблюдение чрез безпилотните апарати Heron 1 и Heron TP.

Различни палестински групировки вече на няколко пъти пускат съобщения за унищожени израелски бойни самолети и вертолети, но за сега няма независимо потвърждение за подобни бойни загуби.  

Свързани теми

Предишна публикация
Снимки на разбилия се F-22
Следваща публикация
Недоволство от темпа на доставка на Су-34
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню