АЕЦ „Козлодуй” ще се защитава от дронове със специална система

1K прочитания

Атомната електроцентрала „Козлодуй” е поръчала специална система, която ще я защитава от малки дронове. Това се вижда в документацията, която е публикувана на сайта на централата, във връзка с проведената процедура за избор.

Процедурата за провеждане на обществена поръчка е стартирана през октомври 2019 г. и цели покупка на система за защита на АЕЦ „Козлодуй” от въздушни заплахи. В документацията се вижда, че е бил проведен анализ на системата за физическа защита на централата, който е показал нуждата от изграждане на възможности за защита от въздушни заплахи от типа на малки комерсиални дронове.

Процедурата е по член 164, ал. 1 т. 5 от Закона за обществени поръчки, който дава възможност поръчката директно да се възложи на един конкретен изпълнител. Проектобюджетът е 5 862 000 лева без ДДС.

Покана за участие е изпратена само до българското дружество ДЗЗД „Дрон дефенс” (в него влизат три български компании – „Куул Фреш 2015“, „Синтис Технолоджи“ и „Елитком 95“), които са подали изрядни документи, провели са успешни преговори и на 2 ноември 2020 г. е сключен договор на стойност 5,8 млн. лева. Всички дейности по сделката трябва да се изпълнят в рамките на 450 календарни дни.

От публикуваната документация не става ясно, каква точно е купената система, но в стойностната сметка към договора се вижда, че в системата е включен радарен комплекс, заглушител, система за сканиране на радиочестотите и други подобни. Повечето тези неща или се изработват или модифицират в България. Софтуерът към цялостната система се създава също у нас.

В документацията е записано и че избраното дружество има лиценз за система за въздушна защита на стратегически обекти посредством радарно сканиране, оптично разпознаване и радио смущаване и заглушаване на безпилотни летателни апарати.

На сайта на ДЗЗД „Дрон дефенс” се хвърля още светлина върху системата, която предлагат. Тя включва откриване и проследяване на обекти с радар на дистанция до 5 km., оптично и радиочестотно разпознаване на обекта на дистанция 2 – 5 km и противодействане, което може да стане по два начина – чрез блокиране на комуникацията за управление и поемане на контрол над дрона или чрез многоканално радио смущаване и заглушаване на комуникацията за управление и позициониране на безпилотен летателен апарат.

Свързани теми

Предишна публикация
МО продава летище Габровница
Следваща публикация
Отново санитарна задача за български C-27J
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Нигерия се готви да получи JF-17

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това…
Макс 2019 4 х Су-57

МАКС-2019

Тазгодишният Московски авиокосмически салон (МАКС-2019), четиринадесети поред, ще остане в историята най-вече с геополитическите заигравания между Русия, Турция и Китай и с липсата на някакви шокиращи новости, представени от домакините – нито във военната, нито в гражданска авиация.

Меню