АЕЦ „Козлодуй” ще се защитава от дронове със специална система

1K прочитания

Атомната електроцентрала „Козлодуй” е поръчала специална система, която ще я защитава от малки дронове. Това се вижда в документацията, която е публикувана на сайта на централата, във връзка с проведената процедура за избор.

Процедурата за провеждане на обществена поръчка е стартирана през октомври 2019 г. и цели покупка на система за защита на АЕЦ „Козлодуй” от въздушни заплахи. В документацията се вижда, че е бил проведен анализ на системата за физическа защита на централата, който е показал нуждата от изграждане на възможности за защита от въздушни заплахи от типа на малки комерсиални дронове.

Процедурата е по член 164, ал. 1 т. 5 от Закона за обществени поръчки, който дава възможност поръчката директно да се възложи на един конкретен изпълнител. Проектобюджетът е 5 862 000 лева без ДДС.

Покана за участие е изпратена само до българското дружество ДЗЗД „Дрон дефенс” (в него влизат три български компании – „Куул Фреш 2015“, „Синтис Технолоджи“ и „Елитком 95“), които са подали изрядни документи, провели са успешни преговори и на 2 ноември 2020 г. е сключен договор на стойност 5,8 млн. лева. Всички дейности по сделката трябва да се изпълнят в рамките на 450 календарни дни.

От публикуваната документация не става ясно, каква точно е купената система, но в стойностната сметка към договора се вижда, че в системата е включен радарен комплекс, заглушител, система за сканиране на радиочестотите и други подобни. Повечето тези неща или се изработват или модифицират в България. Софтуерът към цялостната система се създава също у нас.

В документацията е записано и че избраното дружество има лиценз за система за въздушна защита на стратегически обекти посредством радарно сканиране, оптично разпознаване и радио смущаване и заглушаване на безпилотни летателни апарати.

На сайта на ДЗЗД „Дрон дефенс” се хвърля още светлина върху системата, която предлагат. Тя включва откриване и проследяване на обекти с радар на дистанция до 5 km., оптично и радиочестотно разпознаване на обекта на дистанция 2 – 5 km и противодействане, което може да стане по два начина – чрез блокиране на комуникацията за управление и поемане на контрол над дрона или чрез многоканално радио смущаване и заглушаване на комуникацията за управление и позициониране на безпилотен летателен апарат.

Свързани теми

Предишна публикация
МО продава летище Габровница
Следваща публикация
Отново санитарна задача за български C-27J
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ЕК прие правила за операциите с безпилотни летателни апарати

На 24 май Европейската комисия (ЕК) прие правила, чиято цел е да гарантират това, че увеличаването на трафика на безпилотни летателни апарати в Европа се осъществява при необходимите дози сигурност и безопасност за хората на земята и във въздуха. Това пише блогът Unmanned Systems Bulgaria.

Гърция взима на оперативен лизинг БЛА Heron

Гърция ще вземе на оперативен лизинг от Израел седем безпилотни апарата Heron от клас MALE, които в продължение на три години ще усилват възможностите на гръцките въоръжени сили за разузнаване и наблюдение над Егейско море. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки местни гръцки медии.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Меню