Туполев ще разработи ПАК ДА

3 прочитания

Конструкторското бюро Туполев ще разработи следващото поколение стратегически бомбардировач за руските ВВС. Т.нар. проект ПАК ДА (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации – Перспективен авиационен комплекс за стратегическата авиация) трябва да замести сега използваните Ту-95МС и Ту-160. Това съобщава руския вестник „Известия”.

Според изданието Туполев е победил в конкурс, в рамките на който са участвали няколко конструкторски бюра, като всяко от тях е представило проекти за бъдещия стратегически бомбардировач. Представени са били свръхзвукови и един хиперзвуков проект, но Туполев са спечелили със самолет изпълнен по схемата „летящо крило”, тъй като е предлагал сериозно намаляване в радиолокационната забележимост.

Пред Туполев предстои завършването на базовия проект и изясняване на тактико-техническите характеристики на машината. В началото на 2014 г. конструкторското бюро ще започне да получава бюджет за извършване на научно-техническа работа. За сега се планира (оптимистично), че серийното производство на самолета ще започне в 2020 г.

Очаква се в рамките на проекта да се построят десетина бомбардировача, като за експорт не може да се говори. ПАК ДА ще има не само оръжия с ядрена бойна глава, но ще може да използва и ракети, управляеми и неуправляемо бомби с конвенционална бойна част.  

Свързани теми

Предишна публикация
Канада изпрати запитвания за информация за нов изтребител
Следваща публикация
Австралия все по-близо до покупката на още Super Hornet
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню