Преговорите между Индия и Dassault се усложняват

5 прочитания

Преговорите за доставката на 126 многоцелеви изтребителя между индийското правителство и френската компания Dassault достигнаха точка на замръзване, след като французите отказаха да носят отговорност за произведените по лиценз изтребители Rafale. Tова съобщава индийския вестник The Indian Express.

Dassault желае да сключи договор с Индия само за доставката на 18 изтребителя Rafale, които ще се произведат във Франция, като компанията поема пълна отговорност около гаранцията и обслужването на тези машини. За останалите 108 самолета, които ще се произвеждат по лиценз в Индия от местната компания HAL ще отговаря тя, като Dassault само ще доставя части за сглобяването.

Индийското правителство, обаче напълно отхвърля този подход, като желае Dassault да бъде отговорна за цялата сделка, включително и произведените по лиценз самолети. Проблемът се корени в самите изисквания на конкурса, в рамките на който Dassault спечели предлагайки най-ниска цена за своите Rafale. Там се посочваше, че се търси компания, която да достави 18 готови изтребителя и да осигури лицензното производство на 108 в Индия.

Dassault вече се опитаха да ограничат ролята на HAL, като заявиха на индийското правителство, че искат сами да определят нивото на работа, която HAL ще изпълнява. През януари, обаче Индия ясно посочи, че HAL ще бъде главен интегратор от индийска страна.

Според вестника основната причина за сегашната ситуация е, че никой от кандидатите в конкурса MMRCA не е водил преговори с HAL за техните възможности и желания в рамките на програмата. Така всички евентуални проблеми по лицензното производство не са отбелязани в офертите, което създава проблеми като този.

Проблемът стои от известно време на масата, но индийското правителство ясно е дало да се разбере, че решение трябва да се постигне в рамките на този месец.  

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing показа нова версия на проекта си за изтребител шесто поколение
Следваща публикация
Су-35 ще бъде представен в Бурже
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню