Все повече въпроси около влетелия без разрешение у нас самолет (обобщение)

2K прочитания

Навлезлият у нас без летателен план и транспондер малък двудвигателен самолет предизвиква все повече въпроси, които остават без ясен отговор, макар и българските институции да излязоха с официални съобщения за инцидента от вчера.

Още сутринта от МО излязоха с официално съобщение в което казват, че малък самолет-нарушител е навлязъл в българското въздушно пространство около 19,09 часа на 8 юни 2022 г.

„При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано. По случая се води разследване.”, се казваше още в съобщението на МО.

По-късно по темата говори и военният министър Добромир Заков, който в момента се намира на официално посещение в Гърция.

„Моментално е локализиран (самолетът-нарушител – бел. ред.). Не се наложи веднага да се вдигат изтребители. Движението му беше проследено. Противовъздушната отбрана беше в готовност, но в нито един момент самолетът не представляваше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, с ниска скорост, т.е. труден за прихващане от изтребители по този начин. Беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и в момента МВР извършва съответните действия за установяване на причините на това нарушение”, заяви Драгомир Заков, цитиран от Нова Телевизия.

От думите му обаче не се разбира дали българските дежурни изтребители МиГ-29 не са били задействани въобще или не са били задействани само на първо време. Трябва да се отбележи, че проследяване на малоскоростна нисколетяща цел със стационарните и остарели обзорни радари с които разполагат българските ВВС е трудна задача. А една от евентуалните задачи на дежурните изтребители е да съпровождат самолети без работещи транспондери, като по този начин осигуряват безопасността на цивилните полети.

Вътрешният министър Бойко Рашков също обогати сюжета, като заяви, че самолетът е излетял от Литва и е имал литовска регистрация. Прелетял е над Полша, след което се е приземил в Словакия за дозареждане с гориво, от където е навлязъл в Унгария. Останалата част от маршрута бе оповестена вече и включва полет над Румъния, кратко навлизане над Сърбия, отново над Румъния и след това навлизане в българското въздушно пространство.

Думите на министър Рашков се потвърждават и от официалното съобщение на унгарското МО, което днес сутринта заяви, че дежурни изтребители Gripen са ескортирали лек самолет с литовска регистрация, който е излетял от Словакия, кацнал е в Унгария за зареждане с гориво и след това е отлетял за Румъния. Според унгарски медии, кацането в страната е било нерегламентирано, като собственикът на летателната площадка до град Дебрецен, където се е приземила машината, е повикал полиция, но самолетът е отлетял.

Новото, което Рашков съобщи е че самолетът се е приземил във Видинско, където е заредил с гориво. Според Нова Телевизия, машината се е приземила на бившето гражданско летище до село Иново, което е на 4 km северозападно от Видин. Вътрешният министър е казал, че още снощи е започнала мащабна акция на МВР, в рамките на която са претърсени всички площадки, където може да се приземи подобен самолет. Въпросната машина е била открита късно снощи с „още топъл двигател” на площадка между Шумен и Търговище, а днес сутринта е била идентифицирана със сигурност, като самолетът прелетял у нас.

„Каква е целта, какво е станало, кои са тези и други е въпрос на разследване. Когато установим, ще ви информираме”, каза министър Рашков пред репортери.

За финал, по темата се включиха и от Прокуратурата, като от там обявиха, че Окръжна прокуратура Търговище е образувала досъдебно производство по член 341б от НК, който третира кражба/отвличане на въздухоплавателно средство. Интересно е, че е се работи именно по този член на Наказателния кодекс, а не по други, като например за незаконно пресичане на държавната граница.

От Прокуратурата дават и нова информация, а именно че самолетът е открит на изоставеното летище на Търговище, което се намира до село Буховци. Летището е официално закрито през 1999 г.  Местни жители, цитирани от БНТ1, казват че самолетът се е приземил рано вечерта, а след това в района бързо се е струпала полиция.

Диляна Стоянова, окръжен прокурор на Търговище, цитирана от Нова Телевизия, е заявила, че най-вероятно се касае за кражба на летателно средство. На борда на самолета е открита камера, която явно е записвала полета.

Редица медии съобщават, че при кацанията си, екипажът сам е зареждал самолета с гориво, като за целта е използвал туби, които са се намирали на борда.

На кадрите, които разпространиха телевизиите се вижда регистрацията на самолета – LY-LOO. Става ясно и че машината не е Beechcraft, както съобщиха от румънското МО, а е Piper PA-23 Aztec. По думите на министър Рашков, самолетът е много стар и е произведен преди 60 години. Интересно е, че машината в момента е пуснат за продажба за €35 000 на няколко сайта.

Екипажът на самолета се издирва от българските власти.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриха паметник на подполковник Валентин Терзиев
Следваща публикация
Приключи тактическото учение с бойни стрелби „Въздушен страж-2022“
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Договорът за Су-25 забуксува

Договорът за ремонт, удължаване на ресурса и малка модернизация на част от българските щурмови самолети Су-25 започва да буксува и има реалистични опасения, че е възможно той да не се реализира въобще.

Меню