Boeing 777 катастрофира при кацане [обновена]

6 прочитания

Пътнически самолет Boeing 777-200ER на корейската авиокомпания Asiana се разби при кацане на летището в Сан Франциско. Има данни за поне двама загинали и няколко тежко ранени сред пътниците и екипажа, а повредите по самолета са изключително тежки. Инцидентът се е разиграл в 11,30 часа местно време.

Самолетът на Asiana е извършвал редовен полет от Сеул до Сан Франциско. На борда му са се намирали 291 пасажери и 16 души екипаж. По предварителни свидетелски показания кацането е било с по-голям ъгъл на атака. От разпространените снимки се вижда, че има разпилени останки от машината още от самия праг на пистата, което подсказва, че кацането е било лошо разчетено. Смята се, че е ударил в полосата опашната си част, което е довело до откъсването ѝ.  и в момента, в който машината е опряла в полосата е избухнал силен пламък. На разпространените кадри се вижда, че колесника и двата двигателя също са били разрушени и самолетът практически се е влачил по корем. Избухналият след това пожар е практически унищожил машината.

От наличните записи на разговорите между екипажа и РВД става ясно, че полетът и кацането са протичали нормално и не е била обявена аварийна ситуация предварително.

Пътниците и екипажа са се евакуирали сами. По официални данни има двама загинали, около 130 души са получили лекарска помощ, от които 48 са приети в болница, 10 от които в тежко състояние.

Asiana оперира с 12 броя Boeing 777-200, като разбилата се машина е с регистрация  HL-7742. Тя е произведена през февруари 2006 г. и е доставена на Asiana през март същата година. От тогава до сега самолетът е налетял 35 700 часа. Задвижвана е от два двигателя Pratt & Whitney PW4000.

 

 

Свързани теми

Предишна публикация
Ту-154 в България – Сбогом или просто довиждане
Следваща публикация
British Airways получи първия си А380
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню