Варианти, варианти…

2K прочитания

На официалното представяне на щурмовите самолети Су-25 след завършване на ремонта и модернизацията, и приемането им в България на всички осем машини, което стана факт вчера, 26 февруари 2021 г., домакините от авиобаза Безмер се бяха постарали да направят запомняща се статична линия.

Шестте бойни самолета Су-25 бяха показани в различни варианти на въоръжение, с почти всичко, което има в складовете, плюс нещо ново. Всъщност, новостите по отношение на въоръжението и специалното оборудване на външно окачване бяха представени само на 50% – само новата контейнерна система за смущения „Сателлит-М2“. Новите (за Су-25) ракети Р-73Э не бяха показани. За сметка на това, пет от шестте машини бяха демонстрирани със старите ракети „въздух-въздух“ Р-60М/МК за придаване на завършен вид на арсенала.

И така, първият самолет в редицата отдясно наляво, борд 254, беше показан в смесен вариант – с два допълнителни 800-литрови горивни резервоара ПТБ-800 на най-вътрешните пилони, пет блока УБ-32А, всеки с по 32 неуправлями 57mm ракети С-5, две ракети Р-60 и един контейнер за радиоелектронни смущения СПС-141МВГ (доставен през 80-те години на миналия век заедно със самолетите).


Вторият самолет, борд 253, беше представен с артилерийско въоръжение за работа по земни цели – по два контейнера СППУ-22-01 с подвижни двуцевни 23mm оръдия ГШ-23Л, отклоняващи се във вертикалната плоскост, с 250 снаряда всяко, окачени под всяко полукрило. Единият от контейнерите беше монтиран за стрелба напред, а другият за стрелба назад. Бомбовото въоръжение беше представено от две 250kg фугасни бомби ФАБ-250М-62.


Третата машина от статичната линия, борд 252, демонстрира новостта от модернизацията – контейнерната система за радиоелектронна борба (създаване на имитационни радиоелектронни смущения) „Сателлит-М2“, производство на беларуската компания „558 АРЗ“. Системата ползва два контейнера, окачени на най-външните подкрилни пилони (оригинално предназначени за ракетите Р-60) , създаващи смущения в предната и задната полусфера. Ударното въоръжение на машината беше представено от четири неуправляеми ракети С-25ОФМ с калибър 250mm надкалибрена бойна част. В допълнение, машината носеше и две 500kg бетонобойни бомби БЕТАБ-500.


Четвъртият модернизиран Су-25, борд 249, беше представен с управляемо въоръжение – четири ракети Х-25МЛ с лазерно насочване, плюс две 240mm неуправляеми ракети С-24 и отново ракети „въздух-въздух“ Р-60.


Петият щурмови самолет в редицата, борд 246, беше снабден с четири 800-литрови допълнителни горивни резервоара плюс четири 20-зарядни блока Б8М1 за неуправляеми ракети С-8 и две Р-60.


Шестата машина, борд 240, носеше 24 броя 100kg осколъчно-фугасни бомби ОФАБ-100-120 – на общо шест многопозициони гредови държателя, плюс задължителните Р-60.


Повече за модернизацията и ремонта на българските Су-25 четете тук.

Снимки и текст: Александър Младенов

Свързани теми

Предишна публикация
В Граф Игнатиево стартира подготовка на L-39
Следваща публикация
Министър Каракачанов летя на Су-25
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Докладът за състоянието на Въоръжените сили чертае мрачна картина във ВВС

Приетият от Министерски съвет днес, 24 април 2019 г., „Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България” чертае картина на висока аварийност във ВВС, неизправна авиационна техника техника, остаряла инфраструктура и тежки проблеми в РТВ.

Бъдещето на българските Су-25

Белоруската компания „558-ми авиоремонтен завод“ („558 АРЗ“) и Министерството на отбраната са сключили на 28 ноември 2018 г. рамково споразумение (изходящ номер УД-12-95/28.11.2018) за възстановяване на летателната годност на Су-25. Какво ще представляват дейностите, които компанията ще извърши по българските машини и какво ще е бъдещето на щурмовия самолет в родните ВВС?

Министър Каракачанов: Възстановяваме историческата справедливост при ВВВУ

Военният министър Красимир Каракачанов е заявил, че ще бъде възстановена историческата справедливост, при повторното създаване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и това няма да повлияе на другите два факултета на НВУ. Това е казал той на 10 април 2019 г., на правителственото заседание, което прие решението за възстановяване на ВВВУ.

Меню