Ту-154 в България – Сбогом или просто довиждане

109 прочитания

 

Днес, 8 юли 2013 г., около 17,30 часа от летище София излетя бившият правителствен самолет Ту-154М (LZ-BTZ). Машината отлетя за руския град Самара. Според мнозина това е последното излитане за български Ту-154 от родно летище, но по неофициална информация настоящия собственик на самолета има намерение да продължи операциите с него.

LZ-BTZ (заводски номер 88A781) е получен в България през 1988 г. и е зачислен към правителствения Авиоотряд 28. Полетите с типа са спрени през февруари 2010 г., след вкарването в експлоатация на новия Airbus A319. Последват няколко неуспешни търгове за продажбата на самолета. Най-накрая през декември 2012 г. машината е продадена чрез търг на „Варнафарма холдинг“ООД, част от бизнес империята на варненеца Веселин Марешки. Според публикации в пресата той е броил $395 000 за LZ-BTZ.

След няколкомесечен престой в края на юни започна подготовката за техническо прелитане от София до Самара. То е извършено на 8 юли от заводски екипаж, като крайната цел е завода производител „Авиакор”, където машината трябва да се ремонтира и да се подмени пътническият ѝ салон.

Според неофициална информация, с която АЕРО разполага Веселин Марешки има намерение да развива бизнес със своята авиационна придобивка, като за него работят едни от последните летци, които летяха до последно на Ту-154 в България. Марешки вероятно ще се опита да запази самолета в българския регистър (в т.нар. Анекс II на Регламент 216/2008) и да изпълнява някаква форма на бизнес полети. Като резервен вариант се разглежда експлоатацията на самолета в бившите Съвестки републики в Средна Азия.

По всичко личи, че историята на Ту-154 в България още не е затворена напълно и продължава да се пише, близо 41 години след старта на експлоатацията на типа у нас.

Свързани теми

Предишна публикация
Конструктивно Boeing 777 се е държал отлично по време на катастрофата
Следваща публикация
Boeing 777 катастрофира при кацане [обновена]
109 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню