100 години от създаването на първата редовна въздушна линия

36 прочитания

На днешната дата се навършват точно 100 години от старта на първата редовна пътническа линия в историята на гражданската авиация. Тя стартира на 1 януари 1914 г. в американския щад Флорида и успява да просъществува няколко месеца.

Идеята за линия между градовете Тампа и Сейнт Питърсбърг във Флорида възниква през 1913 г. Двата града се намират от двете страни на залива Тампа и по това време разстоянието между тях се е взимало за около 2 часа и половина с кораб или над пет часа с кон или автомобил. На 17 декември 1913 г. търговската камера на град Сейт Питърсбърг сключва договор с компанията на авиационния предприемач Томас Бенуа за стартиране на редовна линия между двата града. Търговската камера поема задължението, в рамките на три месеца, да покрива разходите на Бенуа, които не се покриват от неговата печалба.

Линията официално стартира на 1 януари 1914 г. Полетите се изпълняват с водосамолет  Benoist XIV, който е конструиран от Бенуа. Самолетът превозва двама души – пилот и един пасажер, стоящи един до друг в открита кабина. Продължителността на полета между двата града е 23 минути и височината на полет рядко надхвърля 1,5 m. Цената на билета е фиксирана на $5 (около $115 днешни) за една посока, а теглото на пътника и багажът му не трябва да надхвърлят 200 паунда (91 kg), като свръхтеглото се заплаща допълнително.

При първият полет летец е Тони Дженъс, а пасажер е бившия кмет на Сейт Питърсбърг Абрам Фили, който е платил $400 (около $9200 днешни) на благотворителен аукцион за първия билет.

Полетите се извършват всеки ден с изключение на неделя и тръгват от Сейт Питърсбърг в 10 часа сутринта и 14 часа, като обратните полети от Тампа са съответно в 11 и 15 часа.

След изтичането на три месечния договор с Търговската камера на Сейт Питърбърг той не е подновен и Бенуа продължава да лети без субсидиране. Последният полет е извършен на 5 май 1914 г., като към този момент финансовия модел на начинанието не издържа. За малко повече от четирите месеца на опериране на линията са превозени 1205 пътника.  

Свързани теми

Предишна публикация
Bombardier с поръчка за $2,2 млрд.
Следваща публикация
Legacy 450 изпълни първи полет
36 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню