Канадски изтребители се включиха в ударите срещу Ислямска държава

4 прочитания

Канада се включи в бойните операции срещу Ислямска държава, след като нейни изтребители нанесоха въздушни удари срещу цели на организацията на 2 ноември.

Два канадски CF-18 са ударили цели край град Фалуджа, Ирак. Ударът е извършен с лазернонасочвани 227-kg авиобомби GBU-12. Точната специфика на целта не се уточнява. Мисията е продължила около четири часа и е включвала дозареждане от канадски танкер А310MRTT (CC-150 Polaris).

Всички изтребители са се прибрали успешно в базата си в Кувейт, като в момента върви оценка на ефективността на удара.

Канада изпрати в Кувейт шест CF-18, един танкер CC-150 и два самолета за разузнаване CP-140 Aurora (P-3 Orion). Групата се поддържа от транспортни самолети C-130J и C-17.

Първият канадски въздушен удар идва пет дни след пребазирането на изтребителите в Кувейт.

Преди участието в бойната операция, канадските C-17 изпълняваха транспортни полети за доставка на оръжие и боеприпаси, включително полети от Албания и Чехия до Багдат и Ербил. Между 28 август и 26 септември са били изпълнени 25 такива полета и са превозени 725 тона военно оборудване.

Канада е поредната страна, която се включва във въздушните удари срещу Ислямска държава. До момента цели в Ирак са атакувани от Австралия, Белгия, Дания, Канада, Франция, Холандия, Великобритания и САЩ, а цели в Сирия са ударени от Бахрейн, Йордания, Саудитска арабия, ОАЕ и САЩ.  

Свързани теми

Предишна публикация
БЛА на ОССЕ бе обстрелван в Източна Украйна
Следваща публикация
Ту-95 бе прехванат край Великобритания
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню