Президентът на ОАК смята, че сделката за FGFA ще се подпише през 2015 г.

15 прочитания

Новият президент на ОАК Юрий Слюсар е уверен, че до края на 2015 г. Русия и Индия могат да подпишат окончателния договор за производството на изтребителя от следващо поколение FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft).

“Рособоронекспорт е на финалния етап от преговорите за FGFA. Мисля, че е напълно възможно договорът да бъде подписан в рамките на 2015 г. Или поне увереността на руската страна е, че това може да стане тази година.”, казва Слюсар по време на изложението Aero India 2015.

Слюсар, който в средата на януари замести Михаил Погосян, заяви, че програмата FGFA, която се създава на базата на Т-50, е нещо, което Русия до сега не е правила, поне що се отнася до ниво на кооперация с чужда държава.

Президентът на ОАК е отказал, да даде детайли за разпределение на работата между руската страна и индийската компания HAL. По-рано индийски официални лица изразиха недоволство от намаляването на процента на работа за тях от 25 на 13%. Индия желае по-голям процент работа и по-широк достъп до технологиите на т-50, но за сега това се отказва.

Слюсар заяви още, че вече текът стендовите изпитания на двигателя Изделие 30, който ще замени АЛ-41Ф1 на Т-50. Индийската страна има забележки към настоящия двигател на Т-50 и иска по-новия модел за FGFA.

Индийските ВВС планират да се сдобият с едва 130 броя FGFA, след като по-рано имаха планове за над 220 самолета. Това се прави с цел минимизиране на разходите по проекта, който ще струва на Индия над $11 млрд.  

Свързани теми

Предишна публикация
F-16 се завръща в базата си с тежко повредено полукрило
Следваща публикация
Визита на Си Дзинпин показа нови детайли около H-6K
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню