F-16 се завръща в базата си с тежко повредено полукрило

6 прочитания

През октомври 2014 г. два изтребителя F-16 от състава на 125-то изтребително крило на Въздушната национална гвардия на Оклахома се сблъскват във въздуха. Единият изтребител се разбива, като пилотът му се катапултира успешно, а другият тежко повреден успява да кацне.  До скоро не бяха ясни повредите по втория самолет, но разпространени наскоро снимки показват, че значителна част от полукрилото му липсва.

Инцидентът става по време на учебен въздушен бой „2 vs. 1”. Двата F-16, които се сблъскват стартират боя срещу „противник” в насрещни курсове. Той преминава през техния строй, но двете Пепелянки се сблъскват при завоя, който трябва да направят за да го последват.

Воденият удря с края на полукрилото си водача си. Това прави удареният изтребител неуправляем, но пилотът му успява да се катапултира, въпреки повредите и голямото претоварване, което изпитва той в момента.

Изтребителят F-16C на водения се оказва с откъсната част на дясното полукрило. На разпространените снимки се вижда, че над 1/3 от площта на полукрилото липсва. По-голямата част от крилната механизация, обаче е запазена и за изненада на пилота, машината остава управляема.

Повредената Пепелянка прелита около 160 km до летището си, където каца успешно.

F-16 е статично неустойчив самолет и за управлението му е необходима електродистанционна система за управление и намеса на борден компютър. Явно системата е успяла да парира дисбаланса в подемната сила и да запази машината във въздуха. Вероятно в случая е помогнала и интегралната аеродинамична схема на самолета.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Израел подписа за 14 броя F-35
Следваща публикация
Президентът на ОАК смята, че сделката за FGFA ще се подпише през 2015 г.
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню