Израел подписа за 14 броя F-35

3 прочитания

Израел е сключил договор за доставка на още 14 многоцелеви изтребителя от следващо поколение F-35A. Договорът е бил подписан през миналата седмица във Вашингтон, според Flightglobal.

По-рано израелските ВВС искаха доставка на още поне 31 изтребителя от този тип, но това срещна сериозна съпротива в израелското правителство. В крайна сметка се стигна до компромис за покупката на 14 изтребителя на обща стойност $2,82 млрд. или по около $110 млн. на самолет, като в договора има и други стоки и услуги.

Към договорът е включена опция за още 17 изтребителя, както и осигуряване на наземна инфраструктура, включително и симулатор и депо за техническа поддръжка. Договорът предвижда и възможност за инсталиране на израелско оборудване на борда на F-35 предназначени за еврейската държава.

Израелските ВВС ще продължат да искат още изтребители, за да се достигне планираната бройка от 75.

През 2010 г. Израел подписа договор за 19 машини от варианта F-35A. Първите два самолета ще бъдат доставени в Израел къмкрая на 2016 г. В страната се произвеждат и елементи за изтребителя, включително крилото и други.

На израелска служа самолетът ще се нарича F-35I Adir.  

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin представи прицелен контейнер за задачи „въздух-въздух”
Следваща публикация
F-16 се завръща в базата си с тежко повредено полукрило
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню