F-22 с реални пускове на AIM-9X

9 прочитания

Изтребители F-22A Raptor от състава на ВВС на САЩ е извършил реални пускове на управляемата ракета за близък въздушен бой Raytheon AIM-9X Sidewinder. Това са съобщили от ВВС на САЩ.

Пилоти-изпитатели от ВВС на САЩ са произвели два пуска на AIM-9X. Първият е бил на 26 февруари 2015 г. и успешно е поразена мишена BQM-34. На 29 април е била успешно поразена мишена BQM-74, като според съобщението на ВВС на САЩ това е станало при много по-сложни условия.

През октомври 2014 г. Lockheed Martin получи договор на стойност $33,4 млн. за интеграция на AIM-9X на F-22A. Договорът и покрива преработката на 220 пилона предназначени за пускове на AIM-9 на Raptor за използването на варианта Х. Работата трябва да приключи в началото на 2017 г.

AIM-9X има същия ракетен двигател и бойна глава, като предишните версии на ракетата, но има много подобрена глава за самонасочване, фиксиран преден стабилизатор, заден стабилизатор с намалена площ и система за управляем вектор на тягата, която дава много по-голяма маневреност на оръжието. Днес F-22 може да използва само AIM-9M.

Двата пуска бележат началото на интеграционния процес на AIM-9X в F-22. По-рано са били извършени 17 пуска на ракетата без насочване.

AIM-9X е на въоръжение в САЩ от няколко години и е интегрирана на Boeing F-15C Eagle, F-15E Strike Eagle, F/A-18A+ Hornet, F/A-18C/D Hornet, F/A-18E/F Super Hornet и Lockheed Martin F-16. В момента тече интеграцията и на новия Lockheed Martin F-35 Lightning II.  

Свързани теми

Предишна публикация
Започват изпитанията на H225M Caracal в Полша
Следваща публикация
Саудитска арабия ще модернизира Ан-32
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню