Одобриха серийното производство на SDB II

2 прочитания

Пентагона одобри серийното производство на управляемия боеприпас Raytheon Small Diameter Bomb II (SDB II) и даде „зелена светлина” за стартиране на интеграцията и експлоатацията на бомбата на ударния самолет F-15E Strike Eagle.

Одобрението е било получено в началото на май 2015 г. и с това приключва близо петгодишната програма за създаването на новият управляем боеприпас „въздух-земя”. В сравнение с първоначалния план е реализирано забавяне от една година, но няма преразход на пари.

Въпреки забавянето от една година Raytheon са успели да намалят единичната цена на бомбата от заложената в проекта $180 000 на $115 000.

Процесът на интеграция на SDB II на F-15E е вече започнат. Очаква се скоро ВМС на САЩ да започне същата дейност на своите Super Hornet, а в близко бъдеще боеприпасът ще може да се използва и от F-35.

SDB II (GBU-53) е вариация на малокалибрения боеприпас SDB (GBU-39). При SDB II насочването към целта, която може да е подвижна или стационарна става по три канала (GPS/инерциален, инфрачервен и радарен). Бомбата е проектирана да създава минимални странични поражения и да бъде носена в големи количества от съвременните бойни самолети.  

Свързани теми

Предишна публикация
Поръчката за Ил-112В ще бъде по-малка
Следваща публикация
Започват изпитанията на H225M Caracal в Полша
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню