Lockheed Martin купи Sikorsky

3 прочитания

Американският отбранителен гигант договори покупката на вертолетостроителя Sikorsky от досегашния му притежател United Technologies Corporation. Стойността на сделката е $9 млрд.

Очаква се сделката да бъде финализирана в края на тази или началото на следващата година. Реално, като се приспаднат различни данъчни облекчения, Lockheed Martin ще плати $7,1 млрд. за компанията.

United Technologies Corporation официално изяви желание да напусне вертолетостроителния бранш на 15 юни, но за разочарованието на корпорацията от Sikorsky се говореше от месеци. Основната причина за това е свития цивилен пазар, който пострада доста от срива на петролния бизнес в последната година и намаляващите военни поръчки.

За 2014 г. Sikorsky има 15 264 служителя и има нетни продажби за $7,5 млрд, при оперативна печалба от $219 млн. Рентабилността на компанията, обаче е ниска и за миналата година е била едва 2,9%.

Airbus, Boeing и Textron изявиха желание да наддават за Sikorsky, но един по един се отказаха с нарастването на сумата, която United Technologies искаше да получи от продажбата.

С тази сделка Lockheed Martin значително ще разширят военния си бизнес. Sikorsky произвежда вертолети от фамилията S-70 (H-60 на въоръжение в САЩ) и в момента разработва гиганта CH-53K King Stallion за Корпуса на морската пехота. Компанията наследява и военните деривати на модела S-92 –VH-92, като нов президентски вертолет и морския модел CH-148 за Канада. Lockheed ще навлезе и в цивилния бранш с двата модела S-76 и S-92.

Lockheed Martin ще вкара Sikorsky в отдела си Mission Systems and Training, но ще запази марката.

Последното голямо поглъщане, което Lockheed Martin извърши бе през 1995 г., когато Lockheed купи Martin Marietta.  

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx Express поръчва 50 Boeing 767-300F
Следваща публикация
EASA препоръча по-задълбочен психологичен скрийнинг след инцидента с Germanwings
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню