Boeing показа първия EA-18G за Австралия

1 прочитания

На церемония в Сейнт Лиус американската компания Boeing показа първия самолет за РЕБ EA-18G Growler, предназначен за Кралските австралийски ВВС.

EA-18G, който е вариация на двуместния F/A-18F, е предназначен за радиоелектронна борба и огнево подавяне на противниковото ПВО. Австралия поръча 12 такива самолета за около $3 млрд., които ще служат заедно с 24-те австралийски Super Hornet.

Австралийските Growler ще преминават през изпитания в флотската авиобаза Чайна лейк, след което ще се изпращат в Уитбей айлън, където ще се обучават австралийските пилоти.

Очаква се първия австралийски EA-18G да бъде доставен в страната през 2017 г. Достигане на начално ниво на бойна готовност се очаква в средата на 2018 г.

Австралия е единственият експортен клиент на Super Hornet и Growler.

Според Boeing, ако не бъдат получени нови поръчки за Super Hornet или Growler, линията за окончателно сглобяване ще бъде затворена в края на 2017 г. В момента компанията преговаря с ВМС на САЩ за 15 EA-18G и още толкова Super Hornet, които трябва да се финансират скоро. Освен това компанията преговаря с Кувейт за още 24 до 36 броя F/A-18E/F.  

Свързани теми

Предишна публикация
F-35B достигна начално ниво на бойна готовност
Следваща публикация
Франция очаква още сделки за Rafale
1 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню