Великобритания усилва въздушната си мощ

4 прочитания

Великобритания ще усили сериозно въздушната си мощ, като ще закупи морски патрулни самолети, ще удължи ресурсите на наличните си изтребители и няма да намаля плановете за покупка на нови бойни машини. Това става ясно от публикувания днес, 23 ноември 2015 г., Стратегически преглед на отбраната и сигурността.

Прегледът, който се прави на всеки пет години, предвижда инвестирането на £178 млрд. в закупуването на ново въоръжение и поддръжането и усъвършенстването на старото. Това ще стане в рамките на следващите 10 години.

Най-видимото в новия преглед е ангажимента за покупката на девет морски патрулни самолета P-8 Poseidon, които ще се ползват и за борба с надводен и подводен противник. Великобритания няма в момента подобни възможности след пенсионирането на последните Nimrod MR2 през януари 2010 г. и отказа от разработката на Nimrod MRA4. Първите три P-8 трябва да са на въоръжение към 2020 г.

Великобритания остава и ангажирана с плана за покупката на общо 138 изтребители от следващо поколение F-35, като и усилва темпа с който машините ще се приемат на въоръжение. Вероятно част от машините ще са от варианта A.

Няма да бъдат пенсионирани всички Eurofighter Typhoon Tranche 1 и с тях ще се оформят допълнителни две бойни ескадрили, а ресурсът на типа ще се удължи до поне 2040 г., като за част от самолетите ще бъдат поръчани нови радари с активни електронни фазирани антенни решетки. Ще се усилват и бойните възможности на изтребителя в борбата със земни цели. Изтребителите-бомбардировачи Tornado GR4 няма да се пенсионират, докато техните функции не бъдат напълно иззети от Typhoon.

Великобритания остава ангажирана и към щурмовите си вертолети, но не е ясно дали сега наличните Apache AH1 ще бъдат модернизирани или заменени с новопроизведени AH-64E,

Няма да се пенсионират скоро и наблюдателните машини Sentinel R1. Ще бъдат поръчани допълнителни два Shadow R1. Летящите радари E-3D Sentry и разузнавателните RC-135W Rivet Joint ще останат на служба до 2035 г.  

Свързани теми

Предишна публикация
141 бойни полета на руската авиация в Сирия
Следваща публикация
Ту-160 прелетяха 13 000 km за да нанесат удар по Сирия
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню