Ту-160 прелетяха 13 000 km за да нанесат удар по Сирия

21 прочитания

Три руски стратегически бомбардировача прелетяха над 13 000 km за да нанесат удар с крилати ракети по цели в Сирия. Днес, 20 ноември 2015 г., е четвъртият пореден ден, в който руската стратегическа авиация нанася удари по цели на Ислямска държава и други групировки.

Бомбардировачите са излетели от летище Оленя, край Мурманск, прелетeли са покрай крайбрежията на Норвегия и Великобритания, навлезли са в Средиземно море през Гибралтар и произвели са пуск на крилати ракети. Групата е придружавана от танкери Ил-78.

След пуска на ракетите един от бомбардировачите се е завърнал в Оленя по същия маршрут, а други два са прелетели над Сирия, Ирак, Иран, Каспийско море и са се пребазирали на летището Енгелс. Над Сирия и Ирак бомбардировачите са били ескортирани от Су-30СМ излетели от Сирия. Над Иран са били придружавани от ирански F-14.

В рамките на деня руската стратегическа авиация е нанесла и удари по стандартните маршрути през Каспийско море, Иран и Ирак. Отделно е работела и тактическата авиация базирана в Хмеймим.

Според руското МО в последните дни на засилена въздушна операция срещу силите на Ислямска държава и други екстремистки групировки са извършени 522 самолетоизлитания, изстреляни са 101 крилати ракети с въздушно и морско базиране, хвърлени са 1400 тона бомби и са поразени 826 противникови цели.  

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания усилва въздушната си мощ
Следваща публикация
ВВС на САЩ може да поръчат още изтребители от 4-то поколение
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню