Прокуратурата проверява сделката за МиГ-29 по сигнал на гражданин

3 прочитания

Прокуратурата публикува днес, 11 декември 2015 г., съобщение, в която дава информация за действията ѝ във връзка със сключения договор за ремонт на двигатели за изтребителя МиГ-29 между България и Полша. По темата вече се появиха редица спекулации, а според Прокуратурата се касае за проверка по сигнал на гражданин.

На 9 октомври 2015 г. до Върховна касационна прокуратура (ВКП) е постъпил сигнал от гражданин Р. З. (в прикаченото постановление става ясно, че това е човек на име Роман Златанов), съдържащ твърдения за правонарушения във връзка с предстоящо сключване на договор за ремонта на самолети МиГ-29. Към сигнала са приложени статии по темата от различни медийни издания. На 10 октомври 2015 г. сигналът е изпратен от ВКП на Специализираната прокуратура.

С постановление на Специализираната прокуратура от 20 октомври 2015 г. е отказано образуване на досъдебно производство, тъй като не са били установени данни за извършени престъпления против републиката, престъпления, извършени от организирана престъпна група или друго престъпление от компетентността на специализираната прокуратура. Доколкото в сигнала са заявени налични данни за извършено престъпление от общ характер от компетентността на Софийска градска прокуратура (СГП), преписката е била изпратена на СГП.

В постановление на СГП от 11 ноември 2015 г. е възложено на ДАНС извършването на проверка по твърденията в сигнала на гражданина. В четири пункта в постановлението, са дадени конкретни указания за данните, които следва да се установят и проверят в хода на проверката.

Ето четирите точки, по които СГП възлага на ДАНС да извърши проверка:

1.    Да се изясни в цялост първопричината, обстоятелствата, условията, процедурата за вземане на решение за ремонт, компетентните органи, реда за това, етапа на същата. За тази цел от МС, МО и други да се изискат съответните относими документи, становища преписки. Да се изясни дали конкретни договори са сключени, с кого, кога, при какви условия, в резултат на чие решение и след каква процедура. Да се изясни дали въобще има данни за нарушения и какви, в какво се изразяват същите, дали процедурата е приключила и са какви резултати. 2.    Да се снемат обяснения / сведения от лицата, за които се изясни че са компетентни и имат информация, относима към предмета на проверката лица. Да се снемат такива и от автора на сигнала, който освен прилаганите статии, да разясни въз основа на какви факти, данни и друго прави такива изводи и твърдения. 3.    Да се изясни дали следва да се ангажира извършване на съвместни действия с други структури, които могат да окажат експертна или друга помощ при изясняване на обстоятелствата, сочени в доклада – например АДФИ; АОП, НАП и др.При възникване на такава необходимост да се докладва на наблюдаващ прокурор, с оглед даване на конкретни указания в тази насока. 4.    Да се приложат справки за ръководен състав, длъжностни лица, вземали решения и извършвали значима дейност по случая през разглеждания период, както и за автора на жалбите.

„Категорично сред тези указания не е изискването на информация за иницииране, проведени дискусии и последващо предложение за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, в частта му, касаеща изпълнение на задачата Air Policing над българска територия”, се казва в съобщението на Прокуратурата. Такива спекулации се появиха във вестник „Капитал” и информационния сайт Mediapool в светлината на последните политически събития.

“Всяко разширяване на обхвата на проверката, извършена от ДАНС не представлява задача, поставена от прокуратурата”, се казва още от Прокуратурата.

Срокът за приключване на проверката е 60 дни считани от 11 ноември 2015 г.

Свързани теми

Предишна публикация
„България ер” взима А321 и ще лети до Португалия
Следваща публикация
Прокуратурата проверява договора с Полша за МиГ-29
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню