Министър Ненчев: Ще купуваме руски двигатели, но не от Русия

9 прочитания

„Не съм казвал, че ще купуваме двигателите от Русия. Това не е задължително, но те ще бъдат руско производство. Имаме и други възможности”, това заяви днес, 13 януари 2016 г., министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Наше проучване показва, че има голямо количество неизползвани двигатели в Западна и Източна Европа. Така, че ще направим едно добро споразумение”, уточни министър Ненчев. Вчерашното му изказване, че ще се търси доставката на нови двигатели РД-33 породиха съмнение, че ще се сключва сделка с Русия, тъй като новопроизведените двигатели идват оттам.

Запитан още веднъж от водещата Цветанка Ризова, за потвърждение, че няма да бъдат купувани двигатели от Русия, военният министър заяви лаконично, че ще бъде обявена обществена поръчка и най-вероятно двигателите ще дойдат от страна членка на НАТО или ЕС. Ненчев не се ангажира и с евентуалната цена на сделката, въпреки предположенията, че се касае за сума о около 50 млн. лева.

„Идеята за новия изтребител се развива. Получих мандат за водене на разговори в средата на миналата година и тези разговори са вече започнали. Има назначена комисия, която до края на март трябва да ми предостави доклад с всички възможни опции. До три, три и половина години ще имаме нов тип боен самолет”, това заяви министър Ненчев и уточни, че ще се касае за една ескадрила или 12 изтребителя.

Министър Ненчев, който е член на РБ, отрече новият изтребител да фигурира в ревизираното коалиционно споразумение между неговата коалиция и ГЕРБ, но каза, че не е невъзможно договорът за новия изтребител да стане факт до края на годината.

„Нека да го кажа ясно, поправката на Закона за отбраната и въоръжените сили прави възможна охраната на небето ни самостоятелно или съвместно със съюзници от НАТО. Няма опция да отстъпим въздушен суверенитет на някои от нашите партньори”, каза още военният министър и съобщи, че поправките в закона ще станат факт вероятно тази седмица.

Ненчев отрече да са водени разговори с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство, а неформални разговори са водени с Белгия, Холандия, Италия и Полша.

Военният министър съобщи още, че през 2015 г. вдигането по тревога на нашите дежурни изтребители се е вдигнало двойно.

Думите на военният министър търпят някои коментари. Вчера, в авиобаза Граф Игнатиево, Ненчев изрично заяви, че ще купува нови двигатели РД-33, а в днешното интервю се опита да избяга от тази формулировка, като заяви, че двигателите ще са неизползвани. Не е ясно от къде ще дойдат тези мотори и то в държава-членка на НАТО или ЕС. Единствените други НАТО-вски страни експлоатиращи МиГ-29 са Полша и Словакия. Полша има затруднения с осигуряването на достатъчно двигатели и редовно търси такива на свободния пазар, като последната поръчка е от декември 2015 г. Словакия пък работи директно с РСК МиГ в рамките на договор за абонаментно обслужване.

В същото време думите на министър Ненчев не изключват сценарии, в който двигателите ще бъдат купени от фирма посредник, която се базира в Европа, а самата тя ще се договаря с руските производители. Така формално България няма да търгува с Русия.

Интересно е, че министър Ненчев проявява оптимизъм по отношение на новия изтребител, но той все още не е внесъл в Министерски съвет инвестиционния проект за него. Едва след като този проект бъде гласуван от МС и след това от българските депутати е възможно стартиране на конкурсна процедура. В същото време Ненчев говори за сформираната от него комисия и това, че до края на март тя ще му предостави доклад, но не е ясно естеството на този доклад и как той се вписва в българското законодателство и действащата нормативна уредба на МО.  

Свързани теми

Предишна публикация
Първи летателен ден в Долна Митрополия за 2016 г.
Следваща публикация
Wizz Air стартира полети София – Бирмингам
9 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню