Генерал Попов: Направена е първата стъпка за новия изтребител

3 прочитания

„Приемането в Съвета по отбрана на проекта за инвестиционен разход е една първа стъпка. Никога не сме стигали толкова далеч. Проектът е разработен добре, според мен и според членовете на Съвета”, това каза началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов в предаването „Неделя 150” по БНР.

Началникът на отбраната отново подчерта, че има още много път до реалната покупка на изтребителя. Проектът за инвестиционен разход трябва да бъде приет от Министерски съвет и Народното събрание. Едва след това може да се събират оферти, да се прави тяхното оценяване, да се преговаря с победителя, да се подпише договор с него и той да бъде ратифициран отново от парламента.

„Това е дълъг и сложен процес и имаме крещяща необходимост от нов изтребител”, отбеляза генерал Попов.

Той изрази сериозен оптимизъм, че до края на 2016 г. може да бъде приключен процеса по избор и сключване на договор, но се застрахова, че не всичко зависи от МО и призова и тези без пагони да работят по проекта.

Генерал-лейтенант Попов отказа да коментира конкретни модели, които ще участват в конкурсната процедура.

„Аз не искам да влияя на този процес”, заяви Попов и каза, че има разработен подробен математически модел, който ще оценя предложенията, като в него имало ясни критерии за ефективност.

Ще изберем най-доброто, което може да си позволим”, каза още началникът на отбраната.

„Поддържката на МиГ-29 беше с въпросителни в миналото, но сега е важно да се отбележи, че има решение и са обещани средства за този изтребител. Тези средства не са малко, бих искал да са повече”, обясни генерал Попов.  

Свързани теми

Предишна публикация
Паметникът МиГ-21 в Кърджали отново е вандализиран
Следваща публикация
Wizz Air ще лети София – Копенхаген
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню