Генерал Радев: Има концепция за съвместен „ер полисинг” срещу заплащане

2 прочитания

Министерството на отбраната е изработило концепция за съвместна охрана на въздушното ни пространство, която включва пълно поемане на разходите на съюзните ВВС от българска страна. Това заяви генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС, в предаването „Денят на живо” по Канал 3.

„Когато депутатите приемаха измененията в ЗОВС съм убеден, че те не знаеха за неща, които паралелно с това се случват”, каза генерал Радев.

Той уточни, че от есента на 2015 г. в МО се работи усилено по концепция за съвместна охрана на въздушното ни пространство, като България кани страни от НАТО да участват в тази съвместна охрана. Генерал Радев отказа да дава конкретика по концпецията, заради класифицирания ѝ характер, но даде детайли за финансовата ѝ част, която не е държавна тайна.

„Ние обаче ги каним при едно сериозно заплащане от наша страна – транспорт, гориво, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване и така нататък”, обясни командира на ВВС.

„Аз два пъти писмено отказах да съгласувам тази концепция, но тя стана факт и е вече при нашия представител е съюзното командване на НАТО и доста държави имат интерес за това. И нормално, те си правят една чудесна тренировка при поети разходи”, каза още генерал Радев.

Командирът на ВВС заяви, че няма нищо лошо в подобна съвместна охрана на въздушното ни пространство и това ще даде много нови възможности за тренировка и повишаване на подготовката на нашите ВВС, но уточни, че има и други моменти в тази инициатива.

„Ако това се случи, при тези финансови условия, то това ще е голям удар по мотивацията на нашия личен състав. Хората от ВВС работят при едни крайно тежки условия, работят на предела на човешките възможности, носят риск ежедневно, при един лоши социално-битови условия. Но те правят това с ясното съзнание, че България има финансови проблеми, те са част от това общество и имат дълг към него. Когато един ден обаче дойдат твои партньори, които летят пет пъти повече от теб, които работят при прекрасни условия и когато на тях България плаща всичко, включително и луксозните хотели, как ще се почувстват нашите хора от ВВС? Това ще е абсолютен удар по тяхната мотивация!”, категорично заяви командирът на ВВС.

Генералът каза още, че в Румъния има абсолютно същата концепция, но без никакви финансови задължения от румънска страна.

Радев отказа да заяви, кой е инициатор на това България да поема финансовите тежести на съвместната охрана на въздушното ни пространство, но източници в МО на АЕРО посочиха, че това е заместник-министър Димитър Кюмюрджиев. Същите източници заявиха, че тече подготовка за това Полша да охранява заедно с нас въздушното ни пространство при поети от наша страна разходи, които се изчисляват в милиони.

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Радев: Едва ли тази година ще има договор за нов изтребител
Следваща публикация
Директорът на ГВА бе уволнен
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню