Ка-62 изпълни първи полет

4 прочитания

Новият руски вертолет от среден клас Ка-62 изпълни своя първи полет на 28 април. Това e станало на заводското летище на самолетостроителната компания ААК „Прогресс“ в Арсениев в Далечния изток на Русия.

Машината е била управлявана от главния летец-изпитател компанията „Камов“ Виталий Лебедев, а втори пилот е Наиал Азин, също от „Камов“. Полетът е бил с продължителност около десет минути, само на висене, при което екипажът е проверил управляемостта и устойчивостта на машината по крен и тангаж.

Ка-62 е изцяло граждански модел, чиято разработка започва през 2011 г., с оригинални планове първият полет да стане факт още през 2013 г. Работите по създаването и наземните изпитания на машината обаче се оказват много по-бавни и продължителни от очакваното. Причината е използването на множество нови системи западно и руско производство, както и нов модел двигатели френско производство.

За разлика от традиционната съосна схема, по която са построени всички останали вертолети на конструкторското бюро „Камов“, Ка-62 е създаден по нормалнота схема – с носещ петлопатен винт и опашен винт в тунел. Тази схема осигурява висока максимална и крйсерска скорост, ниски нива на вибрация и голям полезен обем на фюзелажа.

Силовата установка на Ка-62 се състои от два много модерни и икономични двигатели Turbomeca Ardiden 3G френско производство, всеки с максимална мощност 1,750 shp. Горивната система, устойчива при аварийно кацане, също се доставя от френска компания, която е една от водещите в света – Aerazur Zodiac. Основният и междинният редуктор са разработени и се доставят от австрийската компания Zoerkler.

Голямато забавяне в разработката и подготовката за първи полет е предизвикато от небходимостта за разработване на трансмисията и системата за управление на общовертолетното оборудване. Ако всичко оттук нататък върви нормално, сертифицирането на Ка-62 по руските правила за летателна гоност АП-29 може да завърши към 2018 г., но е възможно да има и забавяния, както е при всички програми днес. Така първите доставки на клиенти ще бъдат възможни най-рано към 2020 г.

Изпитателната програма на Ка-62 ще включва общо 122 полета, а след това сертификацията ще отнеме по-малко от още 450 полета. Те ще бъдат изпълнени от три прототипа, един от които в момента е готов, а другите два се строят в завода ААК „Прогресс“ в Арсениев. Първите два варианта, които ще бъдат сертифицирани, са предназначени за пътнически и офшорни превози, с 15 и 12 места съответно. На по-късен етап ще бъдат създадени и варинти за ВИП-превози, общи авиационни работи (включително и транспортиранена на товари на външно окачване и в кабината), търсене и спасяване и полицейски мисии.

Ка-62 е базиран на общата аеродинамична и конструктивно-силова схема на военния модел Ка-60, създаден през 90-те години на миналия век. Той се различава от военния си предшественик по изцяло новата силова установка, трансимисия, носещ винт с композитни лопати с усъвършенстван профил (за повишаване на подемната сила), променен фюзелаж за подобряване на удароустойчивостта при аварийно кацане, както и изцяло нова авионика руско производство.

Максималната излетна маса на Ка-62 е 6500 kg, а максималният товар на външно окачване достига 2500 kg. Пътническата кабина е с размери: дължина – 4,5 метра, височина- 1,3 метра и широчина – 1,75 метра. 15 души или 2000 kg товар макоже да се превозват на разстояние до 600 km. Максималната крейсерска скорост е 155 kt (278 km/h), а максималната е 170 kt (315 km/h). Мсималната далечина на полета със стандартни резервоари е 750 km.

Свързани теми

Предишна публикация
H225 катастрофира в Норвегия
Следваща публикация
Delta поръчва CSeries
4 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню