Замбия показа своите L-15

2 прочитания

Замбия показа свиоте първи два реактивни учебно-бойни самолети HAIC L-15. Това стана по време на оръжейното изложение AAD, което се провежда в момента в Южна Африка, съобщава IHS Jane’s.

Самолетите са били промотирани от китайската експортна агенция CATIC. Китайските представители са отказали да дават детайли за договора със Замбия, но са заявили, че през юли страната е получала първата доставка L-15, а всички машини ще се доставят до началото на 2017 г. По-рано стана ясно, че Замбия е поръчала шест машини от този тип.

Африканската държава е договорила L-15AFT, което е версия на самолета с бойни възможности. Чистата учебна версия е L-15AJT и се намира на въоръжение в Китай.

Представители на ВВС на Замбия са заявили, че наличните L-15 са на въоръжение в 15-та ескадрила базирана в столицата на страната Лусака. Машините ще се използват за изтребителни и ударни задачи, като е поръчано съответното въоръжение.

Въоръжението на L-15AFT включва ракети „въздух-въздух” за близък бой PL-5E, 23-mm оръдеен контейнер PC-2AI, контейнер за 57-mm НУРС HF-18D, 250 и 500-kg авиобомби, боеприпаси с GPS и инерциално насочване LS-6 и ракети „въздух-земя” YJ-9E.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел ще получи F-15 и F-35 като военна помощ от САЩ
Следваща публикация
Йордания купува Ми-26Т2
2 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню