Израел ще получи F-15 и F-35 като военна помощ от САЩ

6 прочитания

САЩ и Израел се споразумяха за $38 млрд. военна помощ, която еврейската държава ще получи между 2018 и 2028 г. В пакета с военни помощи влизат и изтребители F-15 и F-35.

Споразумението влиза в сила на 1 октомври 2018 г. $33 млрд. от него са за покупка на американско въоръжение, а останалите $5 млрд. са предназначени за изграждане на противоракетната отбрана на Израел.

Съветника на американския президент по въпросите на сигурността Сюзън Райс, обяви че израел ще може да подмени сериозна част от изтребителния си флот с F-15 и F-35, благодарение на новия пакет военна помощ, но не дава детайли за количествата изтребители.

В края на миналата година стана ясно, че Израел е поискал ескадрила F-15 в рамките на военната помощ, която страната ще получи от САЩ, като компенсация за ядрената сделка с Иран. Изтребителите е трябвало да бъдат вариация на модела Silent Eagle, който Boeing представи преди няколко години. Със сигурност израелската поръчка ще удължи живота на производствената линия за F-15, която в момента изпълнява последните си заявки.

В същото време Израел планира да придобие 75 броя F-35 в обозримо бъдеще. До момента са твърдо поръчани 33 машини от израелската модификация F-35I Adir. През лятото командирът на израелските ВВС заяви, че в близко бъдеще трябва да се поръчат още 17 самолета от същия тип, като се оглежда и за вертикално кацащият вариант F-35B.

По-рано Израел бе изявявал желание за получаването на конвертоплани V-22 и танкери KC-46A в рамките на военната помощ от САЩ, но няма информация дали тези системи са залегнали в настоящия пакет.

Свързани теми

Предишна публикация
B-21 получи името Raider
Следваща публикация
Замбия показа своите L-15
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няма намерени публикации, свързани с темата

Няма намерени публикации, свързани с темата

Меню